ActueelRetail

Retailexpert Paul Moers: 'Wat moet een investeerder als Parcom met HEMA?'

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Naast burgerinitiatieven WeLoveHema en HouDeHema, is ook de Nederlandse investeringsmaatschappij Parcom in beeld als overnamekandidaat van HEMA. Deze private-equitypartij heeft medefinanciers in Marcel Boekhoorn (oud-eigenaar HEMA) en de familie Van Eerd (Jumbo). Verder is er niet heel veel bekend over deze investeringsmaatschappij en hun plannen. Retailexpert Paul Moers zorgt voor opheldering. "Ik denk dat dit een bridge too far wordt voor Parcom.”

Lees verder onder de advertentie

Parcom is inmiddels al 35 jaar onderweg, heeft zo’n twintig projecten succesvol afgerond en heeft momenteel investeringen uitstaan in evenzoveel bedrijven. Bedrijven die alleen niets met retail te maken hebben en daarom past HEMA volgens Moers totaal niet in het portfolio van Parcom.

,,Waarom zou je als Parcom in een sector stappen waarin je geen ervaring hebt en die ook nog eens zwaar onder druk staat?", begint hij. ,,Door de komst van Action, Big Bazaar en Primark is de wereld voor HEMA compleet veranderd. En dan laat ik de webgiganten nog buiten beschouwing. Er kleven zoveel risico’s aan HEMA.”

Lees ook: Blokker zet streep door overnameplan HEMA

Lees verder onder de advertentie

Succesvolle bijdrage Parcom aan internationale expansie van ERIKS

,,Parcom is een kleine club, bestaande uit zo’n vijftien mensen met een klein kantoortje in Amsterdam. Ze focussen niet op de grote multinationals van deze wereld, maar juist op middelgrote bedrijven. En met succes. In het verleden stapten ze bijvoorbeeld in Rotie (duurzame afvalverwerking, red.), Uniekaas en Kendrion (industriële magnetische systemen, red.). Meestal blijft Parcom er dan zo’n vijf tot zeven jaar aan verbonden. Redelijk kort, maar dat is het tijdsbestek waarin de betrokken investeerders een winsttoename willen zien. Precies wat Parcom met deze Nederlandse bedrijven heeft bereikt.”

  • Voordat Parcom zich serieus meldde in de strijd om HEMA, brachten burgerinitiatieven WeLoveHema en HouDeHema gezamenlijk een bod uit. Je leest erover in dit artikel.

Een andere partij die Parcom naar een hoger niveau heeft gebracht, is ERIKS. Wat Moers betreft heeft de investeringsmaatschappij met deze aanbieder van industriële diensten pas écht laten zien wat het in huis heeft.

Lees verder onder de advertentie

,,Dat was in 2004. ERIKS bleef maar groeien en acquisities plegen. Voor dat laatste was echter meer geld nodig en daarbij kwam Parcom in beeld. Zij hadden in de gaten dat ERIKS de zaken steengoed voor elkaar had en dus wilden ze daar onderdeel vanuit maken. Parcom heeft succesvol bijgedragen aan de internationale expansie van het bedrijf. Dat is typerend voor ze. De investeerders zijn er in 2009 weer uitgestapt.”

Ik denk dat investeren in HEMA een bridge too far is voor Parcom

Paul Moers, retailexpert

Het zijn ontwikkelingen die we met HEMA volgens Moers niet zo snel zullen gaan zien. HEMA staat stil. HEMA is totaal niet innovatief en moet het al jaren hebben van de worsten en tompoucen, zegt Moers. ,,Ze zijn in deze eeuw nog nooit met iets vernieuwends gekomen. Daar komt nog eens bij dat het onderhoud van de winkels van een bedroevend niveau is en dat geldt ook voor hun logistiek. Ik denk dat dit een bridge too far wordt voor Parcom.”

HEMA-succes Parcom in gevaar bij focus op buitenland

Volgens de retailexpert heeft dat niet alleen te maken de vreemde sector waarin Parcom zich zal begeven. ,,Zoals ik al zei, kenmerkt Parcom zich met het bewerkstelligen van internationale expansie voor bedrijven. En dat is dus juíst iets waar het zich bij HEMA in de eerste twee á drie jaar niet op richten. HEMA moet de zaken in Nederland eerst goed voor elkaar hebben. Dat zou je kunnen doen door alle filialen over te dragen aan franchisenemers. Die hebben geld om winkels opnieuw aan te kleden en goed te onderhouden.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Schuldeisers vragen faillissement moederbedrijf HEMA aan

,,Je zou er ook voor kunnen kiezen om alle winkels te sluiten en de HEMA-producten in de schappen van Jumbo neer te leggen. Dat moet kunnen nu Van Eerd serieus wil investeren. Ik vraag mezelf alleen hardop af wat de rol van Boekhoorn dan is in dit geheel. Hij wil de binnenlandse problemen van HEMA oplossen door winkels in het buitenland te openen. Kijk, dat Rituals dat doet, kan ik begrijpen. Die hebben unieke producten waar men ook in het buitenland gek op is. HEMA heeft dat gewoon niet.”

Schuldeisers HEMA zitten met 'groot probleemgeval'

Hoewel Moers niet onder stoelen of banken schuift dat hij de zet van Parcom een gewaagde vindt, verwacht hij wel dat de investeringsmaatschappij, Van Eerd en Boekhoorn de deal binnen zullen halen. ,,De schuldeisers van HEMA weten heel goed dat ze met een groot probleemgeval zitten. De keten is op sterven na dood. Ik kan me daarom goed voorstellen dat ze eieren voor hun geld kiezen op het moment dat er een goed bod wordt uitgebracht.”

Lees verder onder de advertentie