Nieuws Actueel

Reuters: Tata Steel India kocht veel Russische steenkolen

De Indiase staalreus Tata Steel heeft in mei zeker 75.000 ton Russische steenkolen gekocht, ondanks de eerdere belofte van het concern dat het geen zaken meer doet met Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat zeggen meerdere bronnen tegen persbureau Reuters. Het bedrijf, ook eigenaar van de staalfabriek in IJmuiden, beloofde in april dat het voor al zijn productievestigingen grondstoffen van elders zou halen.

ANP 21 juni 2022

ANP210622088 1

Volgens de ingewijden zouden er kolen vanuit de Russische haven Vanino naar de Indiase havens Paradip en Haldia zijn verscheept. Een woordvoerder van Tata Steel zegt tegen Reuters dat er nog kolen uit Rusland komen als onderdeel van een eerdere deal, voordat het bedrijf de zakelijke banden met Rusland verbrak. Sindsdien zijn volgens Tata ook geen Russische kolen meer gekocht.

Tata Steel was de enige grote staalproducent die aankondigde geen zaken meer met Rusland te willen doen. Andere Indiase staalproducenten hebben grote hoeveelheden steenkool uit Rusland ingevoerd, zo bleek uit handelsgegevens. Indiase bedrijven zouden kortingen tot wel 30 procent krijgen op de aankoop van Russische kolen.

Anders dan veel westerse landen heeft India de Russische invasie in Oekraïne niet veroordeeld. Dat komt vermoedelijk ook door de politieke banden die Moskou en New Delhi onderhouden. Volgens India zou het ineens stopzetten van aankopen van Russische goederen er onder meer voor zorgen dat de prijzen in India in rap tempo stijgen. Dat pakt dan weer nadelig uit voor de inwoners.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws