Nieuws Actueel

Inspiration 360: Richard Branson inspireert ondernemers

Succesvol ondernemen doe je met de overtuiging dat jouw businessidee vele malen beter is dan dat van de gevestigde orde. Dat is de les die Sir Richard Branson ondernemers meegaf tijdens ondernemersevent Inspiration 360 dinsdagavond in het Ziggo Dome in Amsterdam. "Als je alleen onderneemt om geld te verdienen, faal je jammerlijk."

Bram de Vrind 4 oktober 2016

Richard branson eva jinek inspiration 360

"Screw it, just do it", zei Branson tijdens een podiuminterview door presentatrice Eva Jinek. "Veel mensen zijn bang om hun zekere baan in te ruilen voor ondernemerschap. Maar je krijgt er zoveel vrijheid voor terug en mogelijkheden om grootse dingen te doen. Als je een businessidee hebt dat de moeite waard is, ga ervoor!" De miljardair achter het Virgin-concern was de eerste van een reeks topsprekers die het woord namen. Naast Branson gaven ook survivalexpert Bear Grylls en klimaatgoeroe Al Gore acte de présence.

Dyslectische tiener

Branson sprak tijdens het event voor een goed gevulde (niet volle) zaal over hoe hij als dyslectische tiener stopte met school en koos voor het ondernemerschap. En over het ontstaan van vliegmaatschappij Virgin Atlantic in de jaren '80. "Mijn vlucht naar de Maagdeneilanden werd gecanceld. Ik besloot toen maar zelf een vliegtuig te huren. Ik vroeg andere gestrande passagiers op het vliegveld of ze een kaartje voor mijn gehuurde vliegtuig wilden kopen. Ik noemde mijn vlucht voor de grap Virgin Airways. Kort daarna belde ik met Boeing: hebben jullie nog een tweedehands 747 te koop? Zo is het begonnen."

Plezier

Waarom Branson heilig geloofde in het succes van zijn vliegmaatschappij? "Vliegmaatschappijen presteerden beroerd in die tijd. Er was geen in flight entertainment en het cabinepersoneel haatte je. We dachten: als we een vliegmaatschappij beginnen die vliegen een plezier maakt dan kan dat een succes worden."

Imperium

Branson moedigde jonge ondernemers aan hun zaak vroeg in hun carrière over te dragen. "Ga op zoek naar een ondernemer die je zaak beter kan runnen dan jij. Trek je vervolgens terug en begin nieuwe bedrijven. Zo heb ik het Virgin imperium groot gemaakt."

Trump

Hoe de serie-ondernemer denkt over de presidentskandidatuur van zijn Amerikaanse concullega Donald Trump, wilde Jinek weten. "Het zou geweldig als een ondernemer op een dag aan het roer staat in de Verenigde Staten", begon Branson. "Maar het zou een absolute ramp zijn als die ondernemer Donald Trump is."