Nieuws Actueel

Amersfoortse Emiclaer krijgt christelijke boekhandel

De Algemene Boekhandel stoot zijn filiaal in winkelcentrum Emiclaer in Amersfoort af. In hetzelfde pand komt per 1 maart een andere, christelijk georiënteerde boekwinkel, Riemer. Die neemt ook het personeel over, schrijft het AD.

Wichard Maassen | Foto: archief 17 februari 2017

Boeken bibliotheek

Het van oorsprong Groningse bedrijf opende enkele maanden geleden elders in het winkelcentrum een zaak. Het wist echter niet dat De Algemene Boekhandel al langer met het idee speelde Emiclaer te verlaten. Eigenaar Hans de Sain wil zich concentreren op zijn twee, tegenover elkaar gelegen, filialen aan de Leusderweg.

Daar schuilt een bedrijfseconomische reden achter (de verkoop van met name fictie daalt), maar ook een persoonlijke. ,,In mijn hart ben ik een dorpsboekhandelaar. Het Leusderkwartier is de wijk waarin ik ben opgegroeid. Daar leen ik bij wijze van spreken in de Albert Heijn twee euro uit en die krijg ik dan een paar dagen later weer terug.''

Overstap

Toen De Sain bij Riemer aanklopte, vond hij direct gehoor. Het pand van De Algemene Boekhandel is namelijk groter. De overstap sluit goed aan bij de expansiedrift van het bedrijf, dat meent dat er in Amersfoort een gat in de markt is voor een christelijke boekhandel.

Roemer was van plan binnenkort een tweede filiaal in de binnenstad te openen, maar wacht daar nu een aantal maanden mee. ,,We willen eerst zien hoe het publiek op onze nieuwe zaak reageert,'' aldus eigenaar Jan Roemer.

Eind maart krijgt het oude filiaal van De Algemene een opknapbeurt.