Nieuws Actueel
'Rijk gaan we niet worden met dit verdienmodel'

De jeugdzorg is een jungle, zegt Anne-Sophie Schürmann (26), mede-oprichter van &thijs, in Het Parool. De wereld van hulpverleners en instellingen is voor ouders totaal ondoorzichtig. "Wij willen de hulpverlening transparant maken. Ouders kunnen straks via &thijs zelf een hulpverlener zoeken die goed bij hen past." Het idee ontstond nadat kinderpsycholoog Schürmann twee jaar geleden haar eigen begeleidingsbureau begon. Zorgverleners die door bezuinigingen zonder werk zaten, meldden zich spontaan met de vraag of ze voor haar konden werken. En ook ouders klopten aan met zorgvragen.
Met softwareontwikkelaar Nils Corver (29) maakte Schürmann de eerste plannen voor een online platform. De twee vullen elkaar goed aan, zegt ze. "Ik ben extravert, impulsief, een gevoelsmens en een verbinder. Nils is meer het rationele brein achter &thijs, hij houdt me gelukkig wel eens tegen als ik alle kanten opschiet met nieuwe ideeën."
Levensvatbaar ideeHet ging hard nadat &thijs in juni 2015 als meest innovatieve start-up het Social Impact Lab van PWC won. "Op dat moment beseften we dat we een heel goed en levensvatbaar idee hadden." &thijs werd ook geselecteerd voor het Start-up in residence-programma van de gemeente Amsterdam. Schürmann hoopt nu op een pilot waarbij de gemeente gaat doorverwijzen naar &thijs. Hoewel &thijs nooit actief aan werving heeft gedaan, hebben ruim tweehonderd hulpverleners zich al gemeld. "Niet alleen freelancers en praktijken, maar ook grote instellingen. Zij moeten mensen ontslaan en wachtlijsten aanleggen vanwege bezuinigingen op het budget."
Voor de eigen inkomsten rekent de start-up een opslag per factuur: vijf procent aan de hulpverleners en vijf procent aan de ouders. "Rijk gaan we met dit verdienmodel niet worden, maar het gaat om hulpverlening aan kwetsbare kinderen." De eerste investeringen hebben Schürmann en Corver uit eigen zak betaald. De twee gaan nu op zoek naar investeerders of partners. "We hebben drie of vier ton nodig om uit te breiden naar het hele land." En het duo kijkt ook al voorzichtig over de grenzen. "Er liggen voor ons kansen in Scandinavië en Groot-Brittannië."
Het platform moet later deze maand live gaan. De afvinklijstjes en deadlines leveren weleens stress en frustraties op. Vooral de hoeveelheid praktische klusjes, zoals het regelen van telefoonnummers en bankrekeningen, viel Schürmann tegen. "Maar andere dingen bleken makkelijker dan gedacht. Zo hadden we snel contact met een investeerder. We maken hele lange dagen, maar ik ervaar het als een grote, fantastische reis waarbij ik veel ontdek en leer."