Nieuws Actueel

Risico's of kansen? Nederland telt steeds meer Chinese bedrijven

De Chinezen komen: het is niet langer een wensdroom van de BV Nederland, maar realiteit. Tussen 2012 en 2017 nam het aantal Chinese bedrijven in Nederland toe van 245 naar 470, bijna een verdubbeling. De bijdrage van Chinese bedrijven aan de Nederlandse economie steeg nog harder: deze verviervoudigde tot ruim 1 miljard euro.

Elisa Hermanides (Trouw)/Beeld: ANP 16 oktober 2019

Chinezen bedrijven nederland

Veel Chinese ondernemers in Nederland zijn actief in de detailhandel (archieffoto).

Dat meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers over buitenlandse bedrijven in Nederland. Het gaat om bedrijven waarvan het meerderheids­belang in Chinese handen is. Het aantal werknemers bij Chinese bedrijven nam tussen 2012 en 2017 toe van 3.000 tot 11.000.

Detailhandel en handelsbemiddeling

Van de 470 Chinese bedrijven die het CBS in 2017 telde, zijn er 245 handelsbedrijven, schrijft Trouw. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bedrijven in ICT-apparatuur, industriemachines, detailhandel en handelsbemiddeling. Verder zijn er zestig bedrijven actief in de industrie en zeventig bedrijven in de specialistische zakelijke dienstverlening.

"Chinezen onderschatten wat het aan moeite, tijd en geld kost om hier een onderneming te starten''

Boudewijn Poldermans, sinoloog en adviseur

Overnames

Vooral sinds 2015 steeg de bijdrage van Chinese ondernemingen aan de Nederlandse economie sterk. Dat kwam volgens het CBS door enkele grote overnames. Ondanks de groei blijft het aandeel van Chinese bedrijven in Nederland klein: dit is krap 8 procent van alle bedrijven in Nederland met een eigenaar buiten de EU.

Onderschatting

Chinese investeringen in Nederland lopen lang niet altijd goed af, zegt Boudewijn Poldermans, sinoloog en adviseur. Chinese ondernemers gaan vaak opportunistisch te werk en haken volgens hem sneller af dan andere buitenlandse investeerders. ,,Ze onderschatten wat het aan moeite, tijd en geld kost om hier een onderneming te starten. Ze houden bijvoorbeeld geen rekening met vergunningen die ze hier moeten aanvragen. Ook doen ze vaak niet voldoende marktonderzoek.”

Lees ook: Deze Nederlandse ondernemer wil China veroveren met verse patat

Cruciale fout

Zo waagde de Chinese fietsenmaker Phoenix ooit de oversteek naar Nederland en maakte daarbij een cruciale fout, vertelt Poldermans. ,,Zij waren al fietsen aan het assembleren, toen bleek dat hun modellen veel te klein waren voor Nederlanders.” Tactieken die de Chinezen wel succesvol toepassen in bijvoorbeeld Afrika of Zuid-Amerika werken hier niet. ,,Als je hier de burgemeester belt met het verzoek om de grondprijs te verlagen, dan lukt dat niet.”

Chinese investeerders

Hoewel lang niet elke Chinese investeerder in Nederland blijft, constateert ook Poldermans dat het aantal Chinese bedrijven in Nederland toeneemt. De sinoloog hanteert daarbij een heel andere definitie dan het CBS. ,,Wij hebben zelf onderzoek gedaan naar bedrijven waarvan de aandeelhouder in China geboren is, waaronder ook kleine bedrijven: dat zijn er zo’n 9.000 tot 10.000. Voor zo’n 20 procent zijn dat bedrijven in de horeca. Chinezen zijn natuurlijk bekend van de Chinese restaurants, maar ze zitten ook steeds vaker in de snacks.”