Nieuws Actueel

Het vermogen van Robin van Persie

In dienst van Feyenoord verdiende Robin van Persie, naar schatting, zo'n één miljoen euro per jaar. Meer dan genoeg, want met uitstekende reclamedeals in het verleden heeft Van Persie zijn schaapjes al lang en breed op het droge. Over Indonesische vitaminedrankjes, Calvé, 2014 en Turkse vergoedingen.

Robbert Daalder 2 februari 2018

Robin van Persie vermogen salaris zakendeals Feyenoord Fenerbahce Rotterdam Oranje

Van Persie (34), die als kleine jongen zakenman wil worden wanneer hij op school een richting moet aangeven, verdient zijn geld lange tijd niet alleen met zijn voeten. Hugo Boss valt in 2014 voor de looks van de geboren Rotterdammer. Voor de zogenaamde actie ‘Succes Beyond The Game’ die het Duitse modelabel dan start, worden internationale topspelers gecontracteerd. De topscorer allertijden van het Nederlands Elftal geldt dat jaar nog als een van de beste aanvallers ter wereld en dus krijgt hij de eer om Nederland in deze te vertegenwoordigen.

Reclame inkomsten van Robin van Persie

2014 is sowieso een goed jaar voor de voormalig voetballer van Feyenoord. In de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië duikt hij op in een reclamespot van Beats by Dr Dre, een grote naam als het gaat om kwalitatief goede koptelefoons. Voor de campagne ‘Live For Now’ selecteert Pepsi eveneens een dreamteam met daarin de grote voetballers der aarde. Mannen als Lionel Messi, Sergio Agüero, Sergio Ramos en Van Persie worden betaald om een interactief blikje met daarop de gezichten van deze heren op de markt te kunnen brengen.

Contract met Total Sports Asia

We blijven even in de hoek van de drankjes. In 2012 tekent hij een contract van Total Sports Asia, een grote sportmarketeer uit Maleisië. Via deze partij maakt hij reclame voor de vitaminedrank YOU.C1000. Klokkenluiderssite Football Leaks weet te vertellen dat papieren advertenties en tv-spotjes (die alleen in Indonesië werden uitgezonden) Van Persie zo’n 365.000 euro opleveren. Hij moet reclame-uitingen voor andere non-alcoholische dranken daarvoor wel laten schieten zolang zijn contract nog loopt.

Lees ook: Kickbokskoning en zakenman: hoe Rico Verhoeven zijn geld verdient

Robin van Persie in de Calvé-reclame

Zijn uitstekende reputatie levert hem ook een Calvé-reclame op. In het lucratieve jaar 2014 laat een commercial het verhaal van een 5-jarige Robin van Persie zien die zijn inschrijving bij Excelsior verdient met een ongekend schot. Hij wordt de jongste debutant ooit van de Rotterdamse club.

Advertentie

Buiten het feit dat hij zichzelf al jarenlang het snot voor de ogen voetbalt, ontvangt hij een financiële vergoeding zonder hiervoor zelf in actie te moeten komen. ,,Het script voor deze reclame is tot stand gekomen naar aanleiding van het vergelijkbare spotje over Pieter van den Hoogenband”, vertelt Sanne Tolsma van reclamebureau Alfred International. ,,Wij hebben dit bij Calvé neergelegd om daarna Robin van Persie te benaderen voor goedkeuring. Je kunt tenslotte niet zomaar iemands naam gebruiken. Ook hadden we hem nodig om de waarheid van zijn verhaal als kleine voetballer zo helder mogelijk te krijgen. Het mooie is dat hij kort daarop tijdens het WK dat schitterende kopdoelpunt tegen Spanje maakte. Aan de hand daarvan hebben we later nog een advertentie gemaakt met daarop het kleine jongetje uit de eerdere reclame die een vergelijkbare snoekduik maakt.”

Robin van Persie is na veertien jaar furore te hebben gemaakt op de Europese velden terug bij Feyenoord. Geschat wordt dat de linkspoot een miljoen euro per jaar gaat verdienen. Meer dan genoeg, want met uitstekende reclamedeals in het verleden heeft Van Persie zijn schaapjes al lang en breed op het droge. Over Indonesische vitaminedrankjes, Calvé, 2014 en Turkse vergoedingen.

De commercie rond het WK in Brazilië

Dat de Feyenoorder met rugnummer 32 tijdens zijn carrière al bezig is met zijn toekomst, is overduidelijk. Soms zelfs nog harder dan eigenlijk goed voor hem is. Rond het WK van 2014 in Brazilië ontstaat er namelijk een gevoelige geldkwestie. Onenigheid over de uitgaven en inkomsten van Team Holland (de commerciële spelerspot van de internationals) is hiervoor de aanleiding. Omdat reis- en verblijfkosten voor familie en vrienden van de spelers uit deze pot worden betaald en Van Persie zijn deel nog niet zou hebben gestort, ontstaan er financiële en organisatorische problemen. Men is van hem afhankelijk omdat hij deals met Adidas, Pepsi, You.C1000, Beats by Dr. Dre, Calvé en Hugo Boss heeft gesloten en daarmee veruit de grootste bijdrage van alle selectiespelers levert. Daar komt nog eens bij internationals in het verleden 20 procent van hun commerciële inkomsten moesten afstaan, maar onder bondscoach Louis van Gaal is dat de helft. Het management van de hoofdrolspeler spreekt tijdens de ophef van een kulverhaal en verzekert dat alle afspraken op tijd en volledig zijn voldaan. Het is voor Van Persie niet bepaald de situatie waar je op hoopt na veel kostbare tijd in commerciële zaken te hebben geïnvesteerd.

Vermogen

Volgens Quote wordt Van Persie momenteel op een waarde van 47 miljoen euro geschat. Commercieel werk draagt daar in het verleden flink aan bij. Toch zijn het de doelpunten en de daarbij behorende contracten die het verschil maken. Uit zijn tijd bij de Turkse voetbalclub Fenerbahçe is bekend dat hij ruim 3 miljoen euro aan tekengeld incasseert met daarbij een basissalaris heeft van 4,9 miljoen euro, exclusief bonussen. Football Leaks komt eind 2016 bij de contractuele details die vertellen dat hij een aanwezigheidspremie van 20.000 euro per duel ontvangt. Een vergoeding die echter alleen wordt betaald als hij langer dan 45 minuten in het veld staat met een maximum van veertig aanwezigheidsstreepjes achter zijn naam. Naast het veld kan hij ook een huisvestingsvergoeding van 60.000 euro per jaar tegemoet zien bij de Turkse topclub.

https://youtu.be/v_i3Lcjli84?t=3m

Best betaalde speler bij Fenerbahçe

Dat het in de Champions League om miljarden euro’s draait voor de deelnemende ploegen, weten we al. Spelers pikken hier echter ook hun graantje in mee en in het geval van Robin van Persie bij Fenerbahçe betekent dat een nettobonus van 100.000 euro bij iedere ronde die de club verder komt. Van Persie is op dat moment de best betaalde speler in de geschiedenis van het Turkse voetbal.

Afkoopsom van 1,8 miljoen

Omdat Fenerbahçe dit seizoen wegens uiteenlopende redenen van Van Persie af wil, koopt de club volgens een Turkse krant zijn tot aan de zomer doorlopende contract af. Ze betalen 1,8 miljoen euro. Wat de scherpschutter voor zijn tijd bij Fenerbahçe in Engeland bij elkaar voetbalt, is niet bekend. Maar het is aannemelijk dat hij bij grootmachten Manchester United, dat hij met 26 doelpunten aan het landskampioenschap helpt, en Arsenal eveneens goed boert.

Lees ook: Demy de Zeeuw scoort met BALR 10 miljoen omzet, maar geen cent naar traditionele marketing

De keuze voor Feyenoord

In de vele interviews die vooraf gaan aan zijn presentatie in De Kuip vorige maand, vertelt de creatieve speler dat geld geen rol heeft gespeeld bij zijn keuze voor een terugkeer naar Rotterdam. Het draait om de familie. Om het hebben van een vaste plek waar zijn kinderen hun tienerjaren kunnen beleven. Waar voetballers nog wel eens een leugentje ophangen als het gaat om de inhoud van hun portemonnee, is de verklaring voor zijn keuze voor Feyenoord aannemelijk. Het is immers bekend dat Nederlandse topclubs al lang geen miljoenencontracten meer opstellen.