Nieuws Actueel

Roelants doet rustiger aan na recordjaar

Hij heeft het dit jaar 'enorm druk gehad' met zijn drie boekenzaken in Nijmegen. "Voor het eerst komt de omzet boven het miljoen uit. Het is nog nooit zo goed gegaan", vertelt hij aan de Gelderlander. Maar het vergt ook 'gigantisch veel organisatie'. "Zeker omdat we alles zelf doen, zonder automatisering. Mijn vrouw en ik doen de administratie en dan sta ik ook nog in de winkel", vertelt hij.

Geert Willems | Foto: Bert Beelen 29 december 2016

Roelants lux boekenwinkel

Roelants opende in het voorjaar van 2015 op het universiteitsterrein een derde boekenzaak in Nijmegen. Hij had al zaken aan de Van Broeckhuysenstraat en in LUX aan de Mariënburg. "We deden het met z'n twaalven, maar in september gingen er drie ervaren krachten weg. De één vanwege een opleiding, de ander om een nieuwe baan. Dat betekent veel extra werk. Kijk, het loopt goed bij ons, maar zo'n boekenzaak is geen grote rijkmakerij. We maken winst maar hebben geen geld om een dure manager in dienst te nemen. Toen kwamen we al vrij snel tot de conclusie dat we een van de drie winkels moesten sluiten. Ik ben 63, dus ik wil geen grootse dingen meer oppakken. Maar ik moet nog wel een paar jaar door vanwege de pecunia."

Acht jaar

De winkel op de campus was nog zo nieuw, die wilde hij niet sluiten. Dus moest het een van de twee zaken in de binnenstad worden. LUX draait het beste en ligt veel beter. "Ik huurde het ooit voor zes maanden, omdat we onze zaak gingen verbouwen. We zijn er acht jaar gebleven."

Keuze

De keuze werd makkelijk, toen LUX andere plannen bleek te hebben met de ruimte. Roelants: "We gaan vriendschappelijk met elkaar om, dus ik heb er geen punt van gemaakt. In de nieuwe ruimte van LUX is na de verbouwing plek voor mij om lezingen en presentaties te houden. Verder speelt mee dat het pand aan de Van Broeckhuysenstraat van mij zelf is."

Levendiger

In mei sluit de zaak in LUX, de klassieke muziek verhuist naar het andere pand. "Het wordt daar wat levendiger, minder stil."

Gerelateerde artikelen: Nieuwegein krijgt boekhandel terugAanval op borreltje in de boekenwinkelWALTER: boekhandel, bar en debatruimte ineen