Nieuws Actueel

Roestbakken: dit zijn de tien meest corrosiegevoelige auto’s

Stel je zoekt een auto waar je zakelijk gezien jarenlang goed mee voor de dag kunt komen. Dan wil je natuurlijk niet dat je duurzame investering na een paar jaar al roestplekken vertoont. In een Brits onderzoek werd gepolst welke auto's de meeste roestwaarschuwingen kregen tijdens autokeuringen. Dat meldt Het laatste Nieuws.

Erik Kouwenhoven, TTR | Foto: OgnjenO 26 februari 2018

Roestbak

Hoewel autofabrikanten de afgelopen decennia veel hebben geïnvesteerd in corrosiepreventie, waart het roestspook nog altijd rond. Volgens een recent onderzoek van de Britse voertuigdatabase Cazana.com voert de populaire Ford Fiesta de ranglijst aan. Het bedrijf analyseerde informatie over tweedehandsauto’s in heel Groot-Brittannië om uit te zoeken welke modellen de meeste roest- en corrosiewaarschuwingen kregen tijdens autokeuringen.

Offroad

Corrosie werd eerder vooral gezien als een veel voorkomend probleem bij offroad voertuigen beschouwd, omdat ze veel meer blootgesteld zijn aan de elementen dan de typische stadsauto. Maar volgens Cazana zijn vier van de vijf meest roestgevoelige auto’s modellen die vooral populair zijn in de grote steden en voorsteden, zoals de Opel Corsa en VW Polo.

Lees ook: Auto en BTW, hoe werkt het ook alweer?

Het onderzoek van Cazana zegt overigens wel iets, maar niet alles over de kwetsbaarheid van de genoemde auto's. Zo is de Ford Fiesta de meest verkochte auto in Groot-Brittannië. Hij rijdt daar in extreem grote aantallen rond en er zijn ook veel tamelijk oude exemplaren nog op de weg. Dit heeft ongetwijfeld invloed gehad op zijn topnotering op de lijst.

Top 10

Top 10 van auto's die het meest gevoelig zijn voor roest:

1 Ford Fiesta
2 Opel (Vauxhall) Corsa
3 Range Rover Sport
4 Ford StreetKa
5 Toyota RAV4
6 Jeep Wrangler
7 Volkswagen Polo
8 Mini hatchback
9 Ford Ka
10 Fiat Grande Punto

Roestpreventie

Slecht weer en strooizout zijn de grootste veroorzakers van corrosie, dus als je de motor zo veel mogelijk droog houdt en regelmatig overtollig vuil en gruis verwijdert, kan dit helpen om de auto in goede conditie te houden.

  • Was je auto af en toe met de hand, zo weet je precies wanneer er problemen ontstaan
  • Laat eventuele krassen of deuken zo snel mogelijk behandelen
  • Was je auto regelmatig om vuil en zout weg te spoelen
  • Stal je auto indien mogelijk in een beschutte omgeving
  • Zorg dat je voertuig twee keer per jaar in de was wordt gezet en overweeg een speciale anti-roestbehandeling voor de onderzijde van de auto
  • Spuit regelmatig de wielkasten schoon met een hogedrukspuit om vuil te verwijderen
  • Kies af en toe voor een ‘hot wax’ behandeling in de wasstraat. Dit spul komt ook op plekken waar je met de hand niet bij komt