Nieuws Actueel

Rokramix produceert zo duurzaam mogelijke betonmortel

Leveranciers van betonmortel zetten steeds nadrukkelijker in op duurzaamheid. Zoals Rokramix in Enschede, dat is uitgerust met het keurmerk Beton Bewust, hét wettige en overtuigende bewijs van maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Door samenwerking met de aannemer kunnen we de CO2-uitstoot enorm beperken.” Deel 22 uit de serie Twente Duurzaam.

Van onze redactie 16 december 2016

Rokramix

Het milieuaspect staat letterlijk hoog in het vaandel bij Rokramix. De blikvanger van het bedrijf, de betonmortelcentrale die met zijn 28 meter fraai boven het havengebied van Enschede uittorent, is al bij de bouw in 2001 ingericht naar de maatstaven van duurzaamheid, zegt directeur Jan Smit. “We hoeven maar één keer energie naar boven te brengen, daarna gaat alles in een vrije val naar beneden. En het water dat naar beneden komt, vangen we op en (her)gebruiken we voor de aanmaak van beton.”

Begaan

Smit is al ruim 25 jaar actief in de betonmortelbranche. Vanaf 2001 werkt hij bij Rokramix, dat ressorteert onder de Rouwmaat Groep. De eerste jaren was hij bedrijfsleider, vanaf 2010 is hij directeur. De passie voor zijn werk is groot, maar gaat hand in hand met de zorg voor het milieu. “Het is een verantwoordelijkheid die uit mezelf komt,” zegt hij. “Van huis uit ben ik begaan met de wereld, met het milieu, met duurzaamheid.”

Milieuwinst

Niet voor niets heeft hij zitting (gehad) in duurzaamheidsclubs en maakt hij deel uit van de Betonketen Twente. “In die hoedanigheid zitten we veel aan tafel met gemeenten in de regio. Het doel? Milieuwinst realiseren. Door iedereen bewust te maken van het feit dat puinafval dat vrijkomt regionaal hergebruikt moet worden voor andere bouwwerken. Daar heb je alle partijen uit die keten voor nodig: de sloper, de breker, de producent en de verwerker.”

Altijd stapje verder

Zelf is Smit met Rokramix voorloper op het gebied van duurzaamheid in de betonmortelbranche. “We zijn altijd een stapje verder gegaan,” stelt hij, “door zoveel mogelijk de transportbewegingen te beperken, nooit met lege vrachtwagens te rijden en uiteraard zo milieubewust mogelijk betonmortel te produceren.” Zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit,” benadrukt Smit. “Juist niet. De cement- en betonindustrie is wereldwijd verantwoordelijk voor vijf procent van de CO2-uitstoot. In Nederland doen we het een stuk beter, met drie procent, omdat we alternatieve cementen gebruiken. Maar het kan op een slimme manier nog beter. Door het inzetten van geschikte industriële grondstoffen.”

Hoogovenslakken

Zo gebruikt Rokramix gemalen hoogovenslakken die normaal cement kunnen vervangen. “De CO2-uitstoot van deze slak is nagenoeg nul procent waardoor extra milieuwinst is te halen,” licht Smit toe. “Hierdoor kunnen we inspelen op vragen uit de markt om de CO2-belasting nog verder terug te dringen. Dat doen we in overleg met de aannemer. Wat heb je precies nodig? Vervolgens maken we beton op maat, uiteraard binnen realistische en betrouwbare grenzen.”

Bewust maken

Het terugdringen van CO2 is niet tastbaar, weet Smit. “Niemand merkt er iets van, daarom willen we de klant er bewust van maken. We geven dus ook adviezen, want qua besef is er zeker nog een wereld te winnen.” Om de hele branche van betonmortelleveranciers ‘milieuproof’ te maken, is in 2012 door de branchevereniging VOBN het keurmerk Beton Bewust in het leven geroepen. “Via een jaarlijkse controle wordt onder meer gekeken of we aan de eisen van duurzaamheid en milieu voldoen.” Rokramix is in de regio Twente mede verantwoordelijk voor de bouw van twee grote hallen van Urenco (de tweede hal is zeer milieubewust gebouwd), de Saxion Hogeschool, het stadhuis van Almelo en het viaduct bij Deurningen (op te leveren in 2017).

Versproduct

Voor de niet-kenners: betonmortel is het goedkoopste en belangrijkste bouwmateriaal denkbaar. Het is de benaming voor fabrieksmatig vervaardigde betonspecie, het onverharde mengsel van cement, zand, grind en water. “We zijn een versproduct,” zegt Jan Smit. “Iemand zei laatst ‘of je nu met fruit op pad gaat of met beton, het is aan bederf onderhevig’. Dat klopt. Je maakt iets en het moet binnen twee uur verwerkt zijn, anders wordt het hard en kun je niets meer. Daarom werken we regionaal en proberen we weinig kilometers te maken..”

Twentse Duurzame Bedrijven

Tijdens het Business Festival op 20 april 2017 maakt De Ondernemer bekend welk bedrijf zich het meest duurzame bedrijf van Twente mag noemen.

> Lees meer over het Business Festival

In de serie Twente Duurzaam verscheen eerder:

> MSG onderneemt maatschappelijk betrokken én rendabel> Ter Steege: minder slopen oude gebouwen, meer kwaliteit> Mulder vastgoedonderhoud: app voor duurzaam beheer> btc architecten ontwerpt een fabriek vol dromen en ambities> BTL geeft met daktuinen veel terug aan de omgeving