Nieuws Actueel

Rotterdams pretpark krijgt een draaiende 'eettoren'

Alles wordt groots en meeslepend in het toekomstige Attractiepark Rotterdam. Zo ook het restaurant, dat om zijn as draait en bezoekers tot op een hoogte van tientallen meters brengt. Dit najaar opent deze nieuwe culinaire trekpleister in Charlois, schrijft het AD.

MARCEL POTTERS | FOTO VAN DER MOST 16 augustus 2017

ANP 13668312

Onderdelen van de 42 meter hoge, draaiende restauranttoren worden volgende maand op vijftien vrachtwagens naar Rotterdam vervoerd. Daar wordt de gigantische constructie opgebouwd op het voormalige AVR-terrein in Charlois, waar Attractiepark Rotterdam verrijst.

Publiekstrekker

,,We willen deze publiekstrekker op 1 oktober openen'', zegt initiatiefnemer Hennie van der Most. Het 135 ton wegende gevaarte staat nu nog in Overijssel. ,,We moeten hem nog demonteren'', klinkt het. ,,Daarna gaat de onderkant naar Rotterdam, want die moet het eerst worden opgebouwd. De rest van de toren volgt.''

Lees ook: Rotterdamse haute friture-snackbar Tante Nel viert 3e verjaardag

Operationeel

Het draaiend restaurant, waar ongeveer zeventig eters in kunnen, is het eerste stukje 'speelstad' dat operationeel zal zijn. Daarna worden stapsgewijs andere attracties opgeleverd, zoals een reuzenrad van 45 meter hoog, dat op een plateau van 15 meter komt te staan. Waaghalzen die een ritje aandurven, krijgen een fabuleus uitzicht over de stad, zo luidt de belofte.

Paradepaardje

Een verhaal apart is het paradepaardje Evolution, een zwiepend reuzenrad met gondeltjes, waarmee bezoekers zo'n 36 meter de lucht in gaan. De bouw daarvan moet eind dit jaar beginnen. Volgend jaar komen de onderdelen van het attractiepark één voor één van de grond. Op de rol staan onder meer nog een 500 meter lange glijbaan en - zoals Van der Most het noemt - pompoentorens met glazen bollen die tot 90 meter hoogte komen. Binnen kan worden gegeten.

Investering

De bouw van het kindereldorado aan de Brielselaan in Rotterdam-Zuid is een megakarwei. In totaal gingen 260 heipalen de grond in en werd 4,5 duizend kuub beton gestort. Van der Most investeert zelf tientallen miljoenen euro's in het ambitieuze project. Overigens heeft het verwezenlijken van deze droom op de linker Maasoever meer voeten in de aarde dan was gedacht. Zo brak er in 2013 brand uit in de oude centrale en bleek de sloop van bestaande gebouwen tijdrovender dan verwacht. De ondernemer hoopt uiteindelijk een toeristische topper van de grond te krijgen, met jaarlijks 150.000 à 200.000 gasten. Vermoedelijk is Attractiepark Rotterdam in 2019 helemaal af.