Nieuws Actueel
Rotterdamse lunchcafes steeds vroeger open voor ontbijtfanaten
Niets mis met een simpel boterhammetje in de ochtend. Maar op steeds meer plekken kunnen Rotterdammers ook prima in de stad terecht voor een uitgebreid ontbijt, schrijft het AD.

Lunchcafés openen steeds vroeger hun deuren waardoor Rotterdammers 's ochtends al uit eten kunnen. Maar daarvoor hoeven ze niet per se voor dag en dauw hun bed uit. Als horecaondernemer met wisselende werktijden verlangde Charlotte Damen ernaar om ook nog laat op de dag te ontbijten. Vanwege een overvloed aan lunchplekken besloot ze het een jaar geleden over een andere boeg te gooien. Vanuit haar persoonlijke behoefte ontstond 'Lilith', een café puur en alleen gericht op ontbijtgerechten.
Aan het ontbijt bij Lilith. Tekst gaat verder onder foto
Niet alleen voor vroege vogels maar ook voor wie wat later op gang komt biedt haar 'all-day breakfast'-concept uitkomst. Zo zitten Joanne Acton (37) en Joanne Evenwel (35) op donderdagmiddag nog om drie uur 's middags bij Lilith aan het ontbijt. ,,We hadden eigenlijk afgesproken om 12.00 uur te gaan lunchen, maar dat werd 15.00 uur. Ideaal dat we hier nog terecht kunnen, we komen speciaal voor de pancakes."
OntbijtfanatenCharlotte werd verrast door het succes van Lilith: elk weekend staat er steevast een rij enthousiaste ontbijtfanaten voor de deur. Ook andere Rotterdamse horecaondernemers beginnen in te zien dat het moderne eetpatroon al lang niet meer aan vaste tijden gebonden is. Ontbijtgerechten worden steeds vaker de hele dag aangeboden. Hierdoor is het mogelijk om ook aan het eind van de middag nog aan te schuiven voor de - volgens sommigen - belangrijkste maaltijd van de dag.
Hartige ontbijtpancakes. Tekst gaat verder onder foto
Wat er dan zoal wordt gegeten? De hippe hedendaagse ontbijtkaart doet al snel Amerikaans aan. Denk aan: 'blueberry pancakes' (een torentje van kleine pannenkoekjes met blauwe bessen), 'eggs benedict' (een gepocheerd ei met een laagje hollandaisesaus), 'granola' (muesli) of een 'breakfast bowl' (een ontbijtkommetje gevuld met fruit, noten en zaden).
New York Denise Kortlever, culinair journalist, trend consultant en auteur van het ontbijt- en brunchboek All-day breakfast, legt uit waar het hernieuwde enthousiasme voor het ontbijt vandaan komt: ,,Zes jaar geleden zag ik de ontbijttrend voor het eerst in New York. Ik dacht meteen: dat moet ik in de gaten houden. Veel foodtrends ontstaan daar en waaien later over naar Europa.
Vooral het afgelopen jaar is het aantal ontbijtzaakjes in Nederland geëxplodeerd, ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Het feit dat ons 9-tot-5-schema steeds minder gebruikelijk is en meer mensen vanuit huis of als zzp'er werken, draagt bij aan onze huidige 24-uurseconomie. Daarin is meer ruimte voor flexibiliteit. Consumenten willen meer vrijheid en dat betekent ook lekker ontbijten wanneer jij dat wilt. Bovendien vallen de meeste ontbijtgerechtjes onder comfortfood, een vertrouwde maaltijd die je de hele dag door wel wilt eten. In Amerika worden liefhebbers van all-day breakfast al knipogend 'breakfastarians' genoemd."
UitbreidenOm ook de breakfasterians in Rotterdam te blijven bedienen, wil Damen haar all-day breakfast concept flink uitbreiden. In december opent ze een tweede kleine vestiging op het Deliplein in Katendrecht. Ook hoopt ze op een derde, grotere zaak. Waar die zou moeten komen, houdt ze nog even geheim. Wél heeft ze al een streefdatum voor ogen waarop het grote ontbijtcafé open moet gaan: op Valentijnsdag. Voor haar een memorabele datum, en niet om romantische redenen: ,,Dat was het afgelopen jaar de allerdrukste dag ooit, het zat bomvol!"