Nieuws Actueel

Rotterdamse ondernemer start adoptieprogramma voor oude olijfbomen

Rotterdammer Michiel Drijver is bevangen van de olijfolie uit Andalusië. Hij importeert het vloeibare goud en heeft sinds kort een adoptieprogramma voor deze oude olijfbomen.

Lot Piscaer | Foto: Jan de Groen 21 april 2017

Olijfolie 1

Via een vriend die in Zuid-Spanje woont, leerde Drijver een paar jaar geleden de plaatselijke olijfboer Juan Molero kennen. Samen met zijn vader bewerkt Juan de olijfgaard, die al generaties lang in de familie is. Drijver was verkocht. ,,Als je daar bent dan... dat is niet goed uit te leggen. Je staat tussen bomen van wel 1.300 jaar oud! Er wordt gewerkt met respect voor natuur, dier en mens. Je moet erheen om dat gevoel zelf te ervaren."

Kippen in plaats van bestrijdingsmiddelen

Sindsdien is hij importeur van de olie van Molero. Hij noemde de olie Flor Y Sabor: bloem en smaak. Het is een verwijzing naar de werkwijze van de boeren in die regio. ,,Ze werken biologisch, SKAL-gecertificeerd. Dat houdt bijvoorbeeld in dat er kippen in de boomgaard lopen om het onkruid te wieden, in plaats van het spuiten met bestrijdingsmiddelen."

Concurrentie

De kleine boer heeft last van de concurrentie van grote handelaren en winkelketens. Die kopen hele olijfgaarden of oogsten op en houden de prijs laag. Dat er veel gerommeld wordt in de olijfoliehandel is bekend. Zo wordt er bijvoorbeeld gemengd met goedkopere soorten olie, of olijfolie wordt als extra vierge verkocht terwijl het olie van de tweede of derde persing is.

Liefhebbers

Die praktijken zijn de eer van de Spaanse Flor Y Sabor-boeren te na, weet Drijver: ,,Het zijn trotse mensen, met hart voor hun product." Maar door die lage prijzen van de grote 'olieboeren' is het voor kleine spelers als Juan steeds lastiger om zelfstandig te blijven. Kwalitatief gezien is hun product de iets hogere prijs dubbel en dwars waard, stelt Drijver. Daarom mikt hij op liefhebbers van pure olijfolie.

Lees ook: Utrechtse ondernemer overtuigt met olijfolie

Toprestaurants

In Rotterdam hebben kenners de olie al ontdekt. Flor Y Sabor-olijfolie staat bij toprestaurants als Amarone en Aan de Zweth op tafel. Ook Pascal Martens van Fresh Food Friends in de Markthal heeft de olijfolie in zijn assortiment: ,,Deze olie heeft alles in zich wat een goede olijfolie moet hebben. Er zit een bittertje in, maar niet overdreven of overheersend. Alles is hier in balans." Martens verwerkt de olie in koude en warme gerechten. ,,Of ik eet het puur. Een stukje brood en deze olie, meer hoef ik niet. Dan ben ik gelukkig!"

Adoptieplan

Om de kleine boeren zoals Juan een extra steuntje in de rug te geven, bedacht Drijver een adoptieplan. Iedereen kan adoptie-ouder worden van een van de 750 bomen van vader en zoon Molero. In ruil daarvoor krijg je heerlijke olijfolie. Drijver is nog maar een paar weken bezig met het plan, maar heeft nu al tientallen adoptieouders gevonden. Pascal Martens is er daar een van. Ergens in de heuvels rondom Alora staat een boom met zijn naam er op. Van een bezoekje is het nog niet gekomen, maar wie weet. De boom is geduldig. Hij staat er al eeuwen.

Een stukje brood en deze olie, meer hoef ik niet. Dan ben ik gelukkig!

Michiel Drijver, ondernemer