Nieuws Actueel
Rova investeert in huidige terrein op Isselt
Afvalinzamelaar Rova blijft voorlopig op zijn plek op Isselt. Wel zijn er plannen voor een nieuwe milieustraat voor particulieren die afval komen brengen. Lange tijd was het voortbestaan van afvalverzamelaar Rova op zijn huidige plek aan de Nijverheidsweg-Noord onzeker. Met het oog op woningbouwplannen ontstond het idee het afvalbedrijf te verplaatsen, meldt het AD.

Amersfoort kocht daarvoor een forse lap grond aan de Neonweg, achter op Isselt. Als Rova daarnaartoe kon verhuizen, zou de huidige plek worden ingericht voor woningen aan het water. Er waren zelfs plannen voor een nieuwe jachthaven op deze plek. Maar die vlieger ging niet op. Amersfoort heeft voorlopig geen geld om de kostbare verhuizing te betalen. En dus blijft Rova zitten waar het zit. ,,Maar het wordt nu wel tijd om te investeren in deze locatie'', zegt regiomanager René Tielkemeijer van Rova.
KlantvriendelijkWant Rova wil zijn afvalstation niet verder laten versloffen. ,,Op dit moment is ons brengstation niet heel erg klantvriendelijk ingericht'', aldus Tielkemeijer. ,,De klant moet zijn afval via een trapje in een hoge container gooien.'' Dat is op veel andere plaatsen, waaronder Leusden en Soest inmiddels anders. En dus zijn er plannen voor een verhoogd 'bordes' waar particulieren met hun auto op kunnen rijden. De containers staan verlaagd en in visgraatvorm opgesteld, waardoor het storten veel gemakkelijk wordt. ,,Bovendien kun je hierdoor de verkeersstromen van bezoekers en onze eigen vrachtwagens scheiden, wat veiliger en praktischer is.''
Omdat de nieuwe inrichting iets meer ruimte vereist, gaat Rova uitbreiden. Het neemt 1000 vierkante meter grond over van het naastgelegen WAR-terrein. Tielkemeijer: ,,Daar willen we een deel van ons wagenpark stallen. Dat leidt tot ruimte op het brengstation.''
Omgekeerd inzamelenDat is dan ook de enige uitbreiding die Rova voor ogen heeft in Amersfoort. ,,We gaan de komende jaren weliswaar overschakelen op omgekeerd inzamelen'', zegt communicatieadviseur Erik van Cuyk van Rova, ,,maar het volume van de bedrijfsvoering zal daardoor niet veel veranderen.'' Amersfoorters gaan straks verpakkingsmateriaal inzamelen in de huidige grijze container, waar een oranje deksel op komt. Restafval moet dan in een aparte zak naar ondergrondse containers worden gebracht.
,,Er worden de komende drie jaar ongeveer 500 containers ingegraven'', weet Van Cuyk, die van dichtbij dezelfde operatie in Zwolle volgde. ,,Het klinkt ingrijpend, maar na een week is iedereen eraan gewend.'' Bovendien is het volgens Van Cuyk pure noodzaak: ,,Het scheidingspercentage moet omhoog. Het meeste afval is grondstof en dus herbruikbaar.'' Voor de Amersfoortse vestiging van Rova betekent dit in elk geval dat er een andere indeling van het terrein moet worden gemaakt. De investeringen houden in dat Rova voorlopig niet verhuist.