Nieuws Actueel

Rusland stopt gaslevering Aziatische klant na betalingsprobleem

De eis van Rusland aan de kopers van gas van het grote Russische gasproject Sakhalin-2 om leveringen via Gazprombank te betalen, lijkt gevolgen te hebben voor klanten in Azië. Sakhalin Energy, de nieuwe exploitant van het project, heeft een levering naar ten minste één Noord-Aziatische klant geschrapt vanwege betalingsproblemen en vertragingen bij het ondertekenen van herziene contracten. Dat zeggen grondstoffenhandelaren tegen persbureau Bloomberg.

ANP 24 augustus 2022

ANP240822089 1

De Russische president Vladimir Poetin ondertekende begin juli een decreet waarbij de rechten van het Sakhalin-2 project aan een nieuwe Russische onderneming, Sakhalin Energy, werden overgedragen. Op 19 augustus werd het eigendom overgedragen aan Sakhalin Energy en werd klanten gevraagd om zich te committeren aan de nieuwe contracten en vanaf die datum betalingen naar banken in Moskou te sturen.

Volgens handelaren hebben echter maar weinig afnemers van het Sakhalin-2 project de herziene contracten ondertekend. Dit zou een bedreiging kunnen vormen voor de gasvoorziening van belangrijke Aziatische economieën, waaronder Japan en Zuid-Korea. Gemiste leveringen zouden deze winter stroomstoringen kunnen veroorzaken in Japan, dat de grootste koper van Sakhalin-gas is en doorgaans ongeveer 9 procent van zijn vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit het project haalt.

Details

Hoewel de meeste voorwaarden van de herziene verkoopcontracten van Sakhalin-2 hetzelfde zijn gebleven, zoals prijs en volume, buigen klanten zich met advocaten nog over de details van de nieuwe contracten en of ze betalingen aan Gazprombank kunnen doen zonder de westerse sancties te schenden. Voorheen werden betalingen gedaan aan niet-Russische banken.

Volgens handelaren probeert Sakhalin Energy ook gas via de spotmarkt te verkopen, waar energie direct tegen de marktprijs wordt verhandeld. Dat geeft volgens hen aan dat de onderneming wanhopig op zoek is naar nieuwe kopers. Bedrijven kunnen echter niet deelnemen aan de verkoop zonder de herziene koopovereenkomsten te ondertekenen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws