Nieuws Actueel

Rusland verbiedt Japanse vissers in wateren rond Koerilen

Rusland heeft Japanse vissers verboden om nog te vissen in de visrijke wateren rond de omstreden Koerilen-eilandengroep in de Stille Oceaan. Rusland stelt dat Japan zich niet aan een overeenkomst houdt om daar te mogen vissen omdat rekeningen voor visserijquota niet worden betaald door de Japanners.

ANP 10 juni 2022

ANP100622195 1

Een Russische regeringsvertegenwoordiger bracht vrijdag een bezoek aan de havenstad Vladivostok in het uiterste oosten van Rusland en verklaarde dat de visserijrechten voor Japan zijn ingetrokken, aldus persbureau Interfax. De Koerilen ten noorden van het Japanse eiland Hokkaido zijn na de Tweede Wereldoorlog ingenomen door de toenmalige Sovjet-Unie. Zowel Rusland als Japan eist de eilandengroep op. De twee landen hebben daarom nooit een formeel vredesverdrag getekend na de oorlog.

Er zijn vaker spanningen geweest tussen Japan en Rusland over de Koerilen, maar de laatste jaren leek er wat rust te zijn. Nadat Japan meedeed aan sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne laaiden de spanningen weer op. Japan sprak van een illegale bezetting van de Koerilen door Rusland.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws