Bob Dolphijn, oprichter van Sababa, bestelt graag eten met vrienden in Amsterdam. ,,Het aanbod is groot, maar het is lastig om gezond fastfood te vinden. We noemden dat ‘fastfout’. Er zit zoveel suiker, zout en vet in de happen die kunt krijgen. Dat moest vast beter kunnen.”
Hij ging op inspiratiereis met zijn vriendengroep naar Tel Aviv, want de keuken van het Midden Oosten is volgens hem perfect voor een gezonde snelle hap. ,,Ik leerde daar een Colombiaanse actrice kennen. Ze zei: ‘Als ik geen actrice was geworden, dan zou ik mijn eigen restaurant openen en het Sababa noemen. Het is Hebreeuws voor ‘hakuna matata’ of ‘alles komt goed’.”
Lees ook: Eerst Nederland, dan Europa: Armin (28) is niet te stoppen met burgerketen Fat Phill’s
In 2019 opende Bob met zijn compagnons de eerste locatie van Sababa. Op het menu staan gerechten zoals falafel, hummus, zoete aardappelfriet en salades. ,,Lekker, betaalbaar en net zo laagdrempelig als Burger King voor een snelle hap. Van de bestellingen is 70 procent to go of om te bezorgen. Hardlopers zijn de big sababa en falafel met piccalillysaus. Ook doet ons enige broodje met vlees het goed. We willen mensen verleiden om vega of vegan te eten, maar niet te dwingen”, legt Bob uit.
Wil jij groeien? Dan gaan we dat regelen. Dat doen we met onze nieuwe kijkradiorubriek De Pitch. Elke week kan een ondernemer tijdens de uitzending van De Ondernemer Live zijn of haar plan pitchen aan toekomstige investeerders. Er is één regel: je hebt één minuut. Meer weten of je opgeven? Hier lees je meer.
Vier locaties van Sababa
Er zijn nu drie locaties in Amsterdam en een in Den Haag. En het gaat goed. ,,In 2023 hadden we bijna 3 miljoen euro omzet.” Om de bekendheid te vergroten staat Sababa zo’n vier keer per jaar op een festival. Bob lacht: ,,Maar daar verdienen we niks mee. Financieel is het niet handig, maar we vinden het wel heel leuk om te doen.”
Om verder te groeien is Sababa een crowdfunding gestart. ,,Om snel, maar efficiënt en rendabel te groeien zet Sababa in op franchising. We bouwen een schaalbaar en makkelijk uit te rollen Sababa-model en zoeken naar like-minded ondernemers die zich net als wij in willen zetten voor beter eten in de fastfoodindustrie. In 2026 willen we 8 franchisewinkels hebben naast de 4 bestaande zaken. We hebben onze ogen op Utrecht, Rotterdam en Nijmegen.” Het uiteindelijke doel is om in elke grote stad met meer dan 100.000 inwoners een vestiging te hebben.
Financieel is het niet handig om op festivals te staan, maar we vinden het wel heel leuk om te doen
Instappen kan vanaf 250 euro. ,,Zo kunnen ook vrienden en familie meedoen. Het nadeel is dat we veel mensen nodig hebben om het volledige bedrag van 5 ton te behalen.” Er is nu ruim 100.000 euro opgehaald.
Hoe ziet Bob zijn bedrijf over twee jaar? Lacht: ,,Dan heeft iedereen in Nederland een keer bij me gegeten.”