Na een eerdere investering van drie miljoen euro in 2016 wordt de oorlogskas dit keer wederom gespekt. Opnieuw door de vertrouwde geldschieters: het Nederlandse Covenant Capital en 3ST Capital uit Oostenrijk. “Eind december gaven we elkaar een handdruk”, zegt Stavrakis over de deal van 10 miljoen die in februari officieel beklonken is. Een vraaggesprek met de Griekse oprichter van SafeSize, dat in Almere kantoor houdt.
Hoe ben je op SafeSize gekomen?
“Waar veel Grieken na de crisis het land gedwongen verlieten, hoefde ik niet per se weg maar zag ik kansen in de rest van Europa. In Nederland kwam ik Last Foot Technology uit Nijverdal op het spoor. Dat bedrijf namen we in 2012 over en we vertaalden hun oplossing van medische voetscans naar een concept voor retailers. SafeSize is een spin-off van dat bedrijf.”
Wat doet het bedrijf precies?
“Simpel gezegd, ieder merk en model heeft een verschillende interpretatie van een schoenmaat. We gebruiken 3D-technologie om voeten en schoenen op de winkelvloer te scannen. Op zes plekken in Nederland en één in de VS scannen we de nieuwste schoenen op hun maat. Die gegevens slaan we op in onze database."
Lees ook: Winkeliers: digitaal schoenen passen kan dankzij deze software
Hoe zijn schoenenketens hierbij geholpen?
"Op deze manier staan we zowel webshops als traditionele retailers bij om hun klant beter van dienst te zijn. Onze klanten variëren van Intersport en Perry Sport tot Van Haaren. Zij nemen onze voetscanners en bijbehorende software af op basis van een maandabonnement. Zo kan de consument online schoenen bestellen met de zekerheid dat deze ook zullen passen.”
Waar vloeit die 10 miljoen heen?
“We gaan investeren in drie gebieden. Allereerst moet ons team uitgebreid worden met data wetenschappers en ingenieurs. Op dit moment hebben we 35 mensen in dienst. Daar komen nog 25 bij. We gaan daarnaast investeren een nieuwe scan-faciliteit in China en meer activiteiten in de VS. Tot slot willen we verder innoveren op basis van data om de shopping experience te verbeteren. We noemen onszelf langzaam een scale-up. We groeien met 100 procent per jaar en zijn momenteel winstgevend. Een investering hadden we nodig om verder te groeien.”
Hoe staat de retailmarkt ervoor?
“Die gaat enorm veranderen. Data, technologie and machine learning zullen de retailmarkt helemaal op zijn kop zetten. Retail zal daarom een datagedreven motor moeten inbouwen. We geloven dat fysieke retailers alleen kunnen overleven met ook een online aanwezigheid. Als je niet verandert, dan ga je dood."
Hoe zorg je dat je zelf niet in het ravijn beland?
"Op dit moment hebben we geen directe concurrenten. Niemand combineert fysieke winkels met online retailers. Om te blijven groeien zijn we op zoek naar overnames. We willen uiteindelijk dé partner worden van de retailers die klaar zijn voor de toekomst.”