Nieuws Actueel

Samenwerken met een BN'er voor promotie

Het moet ergens aan het begin van dit voetbalseizoen zijn geweest. Thijs Swinkels van Brownies & Downies hoorde Dirk Kuyt op de radio enthousiast vertellen over diens eigen foundation en hoe die mensen met een beperking aan het sporten krijgt. Dat bracht de Veghelaar op een idee. Voor Swinkels was de Feyenoorder, ondanks dat hij zelf voor Ajax is, namelijk het ideale uithangbord om het eerste taartenboek van zijn zaak te promoten. Brutaal stuurde hij Kuyt daarom een mailtje. Een paar uur later waren de eerste afspraken al gemaakt, meldt het Brabants Dagblad.

Roy van der Lee | Foto: Drik Kuyt Foundation 31 oktober 2016

Brownies downies drik kuyt

Om het receptenboek te promoten, wordt op 18 december een tour gehouden, waarbij Kuyt bij een aantal vestigingen met jongeren gaat sporten. Welke locaties dat precies zijn, hangt voor een groot deel af van de agenda van de Feyenoorder. Het valt vaak niet mee om afspraken te maken tussen de trainingen en wedstrijd van zijn club door. Wanneer Swinkels met hem om tafel zit, zijn de gesprekken daarom vaak kort en bondig. Veel tijd voor randzaken is er niet.

Ajax

Dat is misschien maar goed ook, want Swinkels is namelijk Ajacied. "Dat heb ik Dirk nog niet durven vertellen", biecht hij op. "Maar ik schaar mezelf onder de genuanceerde voetbalsupporters. Ik heb er geen moeite mee om te zeggen dat Feyenoord eigenlijk beter was in de laatste klassieker. Clubliefde staat dan ook zeker niet tussen ons in", gaat Swinkels verder. "We zijn het over iets veel belangrijkers namelijk wél met elkaar eens: het helpen van onze doelgroep."

Aanvulling

Het receptenboek ligt nu in alle vestigingen van Brownies & Downies. De opbrengst gaat grotendeels naar de stichting van Kuyt. Maar daar houdt de samenwerking niet op. "We kennen allebei de situatie waarin veel mensen met een beperking terechtkomen", zegt Swinkels. "Zo zien wij vaak dat iemand niet kan sporten omdat daar de faciliteiten of het geld niet voor zijn. De foundation heeft juist te maken met mensen zonder goede dagbesteding. Daarbij kunnen we elkaar mooi aanvullen."

RTL Late Night

Donderdagavond schoven Swinkels en Kuyt samen aan bij Humberto Tan in het programma RTL Late Night om over het boek en de samenwerking te praten. Dat heeft Swinkels geweten ook. Een dag later staat de telefoon bij Brownies & Downies in Veghel roodgloeiend. "Er is een bommetje ontploft. Maar de meeste mensen zijn op zoek naar Dirk Kuyt, niet naar Thijs Swinkels", is hij bescheiden.

Gerelateerde artikelen:Brownies & Downies opent deuren in Gouda