Nieuws Actueel

Vanuit beklaagdenbank: Sanderink geeft ex en media schuld van miljoenenverlies Centric en Strukton

Gerard Sanderinks bedrijven Centric en Strukton lijden tientallen miljoenen verlies en de klanten lopen bij bosjes weg. Dat beweerde de Twentse zakenman zelf tijdens een rechtszaak in Arnhem. Volgens Sanderink is het allemaal de schuld van zijn ex, Brigitte van Egten, en de media.

Angelique Kunst (Tubantia) 24 september 2020

Gerard Sanderink vervolg

Zakenman Gerard Sanderink op weg naar de rechtbank. Foto: ANP

Sanderink ontsloeg Van Egten vorig jaar als directeur van zijn zonnepanelenbedrijf DSS in Goor, omdat hij haar verdacht van diefstal en fraude. De kantonrechter in Almelo oordeelde vervolgens dat Van Egten geen recht had op een transitievergoeding, omdat ze zelf verwijtbaar zou hebben gehandeld. Zo had ze zichzelf vlak voor haar ontslag een bonus uitbetaald terwijl ze op dat moment al bonje had met de baas, zo schrijft Tubantia.

FIOD-inval bij Strukton

In Arnhem diende het hoger beroep van deze zaak. Mevrouw Mans, de voorzitter van het gerechtshof, deed net als vele rechters voor haar, nog een poging om de partijen nader tot elkaar te brengen. Maar een felle uitbarsting van Sanderink maakte haar al snel duidelijk dat een minnelijke schikking er niet in zit.

Sanderink ging voor de zoveelste keer helemaal los over alle ‘misdrijven’ die zijn ex zou hebben gepleegd. Van diefstal tot het beheer van pornosites, van fraude tot betrokkenheid bij de FIOD-inval in zijn bedrijf Strukton. En er kwam een nieuwe beschuldiging bij: Van Egten zou onder zijn naam, maar zonder zijn toestemming, e-mails de wereld in hebben gestuurd.

Lees ook: Zakenimperium Sanderink op het spel: cel dreigt voor topondernemer

‘Cybercharlatan’ Rian van Rijbroek

Een pikante beschuldiging, omdat het een publiek geheim is dat Sanderinks huidige vriendin, ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek, sinds anderhalf jaar een groot deel van zijn mailverkeer verzorgt. Sanderink beweert dat zij alleen mails verstuurt met zijn toestemming. Maar tijdens de rechtszaak bleek dat er ook mails de deur uitgaan waar hij niks van afweet.

Zo is er vorig jaar naar Tubantia een mail gestuurd met alle salarisgegevens van Van Egten. Een grove schending van haar privacy, maar Sanderink beweerde dat hij die mail niet heeft verstuurd, hoewel hij van zijn mailadres afkomstig was en ook door hem was ondertekend. Wie de mail dan wel had verspreid kon hij niet zeggen.

''Er zijn bedrijven bij me weggegaan, ik moet alle zeilen bijzetten om mijn bedrijven overeind te houden. Dat is allemaal háár schuld''

Gerard Sanderinks, ondernemer in beklaagdenbank

Wilde beschuldigingen en beledigingen

Sanderink beweerde bij het hof dat hij voor alle beschuldigingen aan het adres van Van Egten bewijs heeft, maar net als in voorgaande rechtszaken had hij deze bewijzen niet bij zich. Volgens hem worden die allemaal gebundeld in een dik rapport van een onderzoeker die hij zelf heeft aangesteld. Dat rapport moet over een maand of twee klaar zijn.

Van Egten erkende tijdens de zaak dat ze vlak voor haar ontslag een aantal ‘domme fouten’ heeft gemaakt, zoals het uitbetalen van de bonus. Maar volgens haar deed ze dat in de paniek van het moment. Na een jarenlange relatie kwam Sanderink ineens met wilde beschuldigingen en beledigingen. „Ik stond in de overlevingsstand. Gerard was niet alleen mijn werkgever, hij was ook mijn partner. En ik dacht steeds dat hij binnen een paar dagen wel weer bij zinnen zou komen, dat het wel over zou gaan.” Maar dat ging het dus niet.

Lees ook: Hoe 'cyberexpert/geheim agente' Rian van Rijbroek topman Centric (en anderen) voor zich won

Alle zeilen bijzetten

Intussen lijdt de multimiljonair naar eigen zeggen zelf ook heel erg onder de constante stroom van rechtszaken en de berichtgeving daarover in de media. „De schade die Van Egten heeft aangericht met de FIOD-inval en met de rechtszaken en de constante negatieve publiciteit daarover hebben me al tientallen miljoenen gekost. Er zijn bedrijven bij me weggegaan, ik moet alle zeilen bijzetten om mijn bedrijven overeind te houden. Dat is allemaal háár schuld”, zei hij, wijzend naar Van Egten. Hij was daarom niet van plan ook maar een duimbreed toe te geven.

Een schikking zat er dus niet in, constateerde ook mevrouw Mans. Het hof doet op 4 november uitspraak.

Lees ook het verslag ('cel dreigt voor Twentse topondernemer') van RTV Oost over de zaak-Sanderink, via deze link.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.