Nieuws Actueel
200 miljoen euro bedrijfsschade in Valkenburg door watersnood
De wateroverlast in Zuid-Limburg heeft in de gemeente Valkenburg aan de Geul voor 200 miljoen euro aan bedrijfsschade gezorgd. Dat komt doordat bedrijven de inkomsten van het toeristische hoogseizoen in de regio moeten missen. De totale schade in Valkenburg loopt op tot 400 miljoen euro.

Inwoners ruimen puin in een horecazaak in Valkenburg aan de Geul. Foto: ANP
De helft van de totale schade betreft materiële schade, het overige is bedrijfsschade door misgelopen inkomsten. De verzekeraars zijn bereid de meeste schade te vergoeden, maar kijken ook naar de Rijksoverheid. ,,Het meeste is eigenlijk wel gedekt", zei Geeke Feiter, de directeur van het Verbond voor Verzekeraars.
Winkels, horecazaken en huizen beschadigd
270 horecagelegenheden en 180 winkels hebben schade. Ook 2300 huizen zijn beschadigd geraakt, waarvan 700 ernstig. Burgermeester Daan Prevoo van Valkenburg maakte dat woensdagmiddag bekend in een persconferentie.
Lees ook: Watersnoodramp Limburg: het waterpeil daalt, maar nu?
Ondernemers in de gemeente zijn nu voornamelijk druk met puinruimen en de schade opnemen. Ondertussen worden mensen via een noodverordening ontmoedigd om naar het buitengebied van Valkenburg te komen vanwege gevaarlijk en vervuild slib.
Prevoo zegt dat Valkenburg is overstroomd door een ,,soep van Geulwater, regenwater, rioolwater en alle middelen die mensen in kelders en garages hebben staan, zoals verf, brandbare stoffen en frituurvet. Dat heeft zich vermengd tot een dusdanige substantie dat de GGD een waarschuwing heeft uitgebracht om daar niet mee in aanraking te komen."
Dubbele klap voor horeca en toerisme
Jacco Vonhof van MKB-Nederland en Monique Princen van MKB-Limburg brachten woensdag een bezoek aan Valkenburg. Zij waren aangedaan door wat zij tijdens het bezoek aantroffen. Vonhof: ,,De gemeente telt veel horeca- en toeristische bedrijven, die door corona al zo’n klap hebben gehad. En dan komt dit er nog eens overheen. De verhalen zijn schrijnend. Dan heb je de coronasluiting aangegrepen om te investeren in een verbouwing, en dan spoelt het water letterlijk alles weg. Veel ondernemers zijn ook nog eens dubbel geraakt. Die proberen hun bedrijf te redden, maar thuis staat ook alles blank. Het is echt verschrikkelijk.''
Vonhof en MKB-Nederland roepen verzekeraars en het kabinet daarom op zo snel en ruimhartig mogelijk de schade te vergoeden die ondernemers in Limburg hebben geleden. Ook burgermeester Prevoo benadrukte het belang van ruimhartige steun om de ramp te boven te komen.