Nieuws Actueel

Schapenboer maakt kaasplankje van Arenagras

Het gemaaide gras van de Arena zorgt in Ransdorp voor sappige schapenweiden. De kaas van deze schapen ligt vanaf volgend seizoen in de skyboxen op de kaasplankjes, schrijft Het Parool.

Bart van Zoelen 9 mei 2016

Kaas van Arenagras

Het gras van de Arena is voor de biologische boerderij een welkome biologische meststof. Op zijn erf wijst Kuiper de composthoop aan, een klein bergje nog maar. Juist de voorbije maanden is het compost uitgereden over het land. Mooi op tijd, want sinds vorige week gaan de vijfhonderd schapen van de Dikhoeve weer hele dagen de wei in. Naast de composthoop wijst Kuiper op twee veel hogere stapels gras, het compost van volgend jaar.

Opgespaard grasOorspronkelijk was de gedachte dat zijn schapen het gemaaide Arena-gras konden opeten. "Toen zei ik: nou moet je ophouden, dat is flauwekul. Daar prikt iedereen toch zo doorheen? Toen zijn we hierop uitgekomen." Dat wil zeggen: eens in de drie weken komt een containerbak met opgespaard gras van het stadion naar de Dikhoeve. Maar om alles in het juiste perspectief te zien: dat is misschien één procent van het compost dat de boerderij per jaar gebruikt.

KwaliteitMaar een mooi idee blijft het: vanaf het volgende voetbalseizoen wordt de kaas van de Dikhoeve in de Arena geserveerd, bij de dinertjes voor vips rond de wedstrijden en doordeweeks bij zakelijke bijeenkomsten. Culinair adviseur en kok Andy Verdonk van Foodjoy kwam op het idee toen hij zocht naar een manier om jongeren te leren over ambachtelijk bereide, goede voeding. "Hoe vertel je de jeugd dat kwaliteit tijd nodig heeft?" Zelf is hij geen voetbalfan, zijn vrouw nam hem al weer jaren terug mee naar een wedstrijd. "Ik zat naar het gras te kijken en toen ging het balletje rollen, eigenlijk."

DuurzaamVoor de Arena kwam zijn idee als geroepen. Al jaren werkt het stadion hard aan een duurzaamheidsprogramma. Dan gaat het om zonnepanelen, koelwater uit de Oudekerkerplas, afvalbeheer en andere manieren om het stadion CO2-neutraal te maken. Dan wordt het dus al gauw heel technisch. Weinig tastbaar. De boerderijkaas, die de voorbije jaren al als relatiegeschenk werd meegegeven, gaf het vijfjarenplan een gezicht. Afval van de Arena krijgt een nieuw leven, zegt marketingmanager Jeroen van Iersel. De cirkel is rond. "Een mooi verhaal voor langs de lijn. Iedereen die je het vertelt zegt: dat méén je niet!"

AjaxfanshopNatuurlijk is er ook weleens over gedacht de Arenakaas groter in de markt te zetten, in de Ajaxfanshop bijvoorbeeld. Maar het werkt toch vooral als erbij wordt verteld hoe de kaas tot stand is gekomen, volgens Van Iersel. "Als je het zo plat in de winkel legt, wordt het een gimmick. Dan doet het afbreuk aan het verhaal." Aan de schapen van de Dikhoeve zal het niet liggen. Of zoals Kuiper zegt: eigenlijk is álle kaas van de Dikhoeve Arenakaas.