Nieuws Actueel

'Schepijs of koffie met bitcoins betalen'

Rowan Booij 5 januari 2016

Bitcoinsleerdambakkerkoffie1065

Koffie, chocolade of schep-ijs afrekenen kan bij Koffie in de Bakkerij in Leerdam voortaan met de digitale munt bitcoin. Eigenaar René Middag van de winkel aan de Kerkstraat beschikt zelf al over het betaalmiddel en ziet vooral de voordelen van deze munt, schrijft het AD.

Wat zijn bitcoins precies?

,,Deze virtuele munten zijn via wiskundige formules door computers gecreëerd. Het is een nieuwe vorm van elektronisch geld, best lastig om in eenvoudig Nederlands uit te leggen. Ik ben ervan overtuigd dat dit het betaalmiddel van de toekomst is. Vooral omdat er nu al veel mensen zijn die van het huidige bankstelsel af willen en daarom liever op de bitcoin overgaan."

Waarom gaan jullie hierin mee?

,,Omdat onze winkel niet zonder deze virtuele munt kan bestaan. Leerdam is namelijk een trekpleister voor toeristen. Wereldwijd betalen mensen al met deze digitale munt. Het voordeel is dat ze niet met wisselkoersen te maken krijgen, omdat ze geen geld hoeven om te wisselen en direct met de bitcoin kunnen betalen. Ook Nederlanders plukken er de vruchten van. Een betaling is direct van persoon naar persoon te geven, terwijl je bij een bank vaak vertraging hebt. Boverdien creëren banken geld uit het niets, wat de waarde van de euro drukt."

Kan er nog wel met normaal geld betaald worden?

,,Natuurlijk! Pinnen, contant betalen, het kan allemaal. Maar betalen met de bitcoin kan nu dus ook. Voordeel voor ons is dat wij niets bij de bank hoeven te storten."

Denk je dat het aanslaat bij Leerdammers?

,,Ik denk niet dat het hier me-teen storm zal lopen. Toch verwacht ik wel een stijging van het aantal mensen dat gebruikmaakt van het betaalmiddel. Zelf heb ik ook de bitcoin. Het is nu nog heel nieuw, maar uiteindelijk wen je eraan."