Nieuws Actueel

Scheveningse garage wil miljoen van advocaten

Het Scheveningse autobedrijf TDSL wil van het kantoor GMW Advocaten uit Den Haag geld zien omdat ze een rechtszaak zou hebben verknald. Eigenaar M. Dijkstra stelt dat hij daardoor bijna één miljoen euro schade heeft geleden, schrijft het AD.

Maarten Bakker 2 mei 2016

Vrouwe Justitia TDSL GMW

TDSL is gespecialiseeerd in 'autotuning'. Monteurs van de Scheveningse onderneming stellen de motor af, plaatsen navigatieapparatuur en nemen maatregelen tegen diefstal. Een kleine tien jaar geleden kreeg TDSL van een fabrikant apparatuur die niet deugde. GMW Advocaten uit Den Haag spande namens TDSL een rechtszaak tegen de fabriek aan.

DealerscontractHet Scheveningse bedrijf werd weliswaar in het gelijk gesteld door de rechter, maar kreeg geen schadevergoeding toegewezen. TDSL meende dat GMW Advocaten de zaak had verknald. Het kantoor zou een bepaling in het dealerscontract, dat de fabrikant beschermde tegen schadeclaims, onvoldoende hebben aangevochten.

SchadevergoedingHet aan de Hellingweg gevestigde autobedrijf sleurde daarom het advocatenkantoor in januari zelf voor de rechter. Die besliste toen dat GMW Advocaten inderdaad een fout had begaan. Tijdens een nieuwe rechtszitting gisteren eiste TDSL alvast een voorschot van een ton op een totale schadevergoeding van 954.000 euro. Dat bedrag had eigenaar Dijkstra eigenlijk van de fabrikant van de beroerde apparatuur willen vangen.

Geen bewijs GMW Advocaten vindt dat de schadebedragen die het autobedrijf claimt volledig uit de lucht zijn gegrepen. ,,Daar zijn helemaal geen bewijzen voor,'' zei mr T. Riyazi namens het kantoor. ,,Dit gaat nooit toegewezen worden." In januari oordeelde de rechter in eerste instantie dat TDSL slechts recht heeft op een totale schadevergoeding van 79.000 euro. TDSL hoopt dat ze in hoger beroep uiteindelijk toch 954.000 euro krijgt.

De schade was zo hoog omdat TDSL-personeel veel overuren moest draaien om de slechte apparatuur in de auto's te vervangen. ,,We hebben een tijd lang geen vrije zondag gehad in het bedrijf,'' aldus Dijkstra.

Over twee weken beslist de rechter eerst of het bedrijf alvast een voorschot van een ton krijgt.