Nieuws Actueel

Dit schildersbedrijf bestaat voor 100 procent uit vrouwen

Een bouwonderneming die volledig uit vrouwen bestaat. Het klinkt ongebruikelijk en Schildersbedrijf Mevrouw Schutte & Dochters is dan ook de enige in Nederland. De oprichters hebben Scandinavië als voorbeeld genomen en daarmee een succesformule binnen de landsgrenzen te pakken. ,,Vrouwen hebben een heel andere klantenbenadering dan mannen. Het valt in de smaak.”

Robbert Daalder | Foto: Frans Paalman 28 december 2018

Schildersbedrijf Mevrouw Schutte Dochters

De bouwvakker die met zijn vieze schoenen door het hele huis loopt, die zijn rommel niet opruimt en voor het gevoel van sommige klanten inbraak op de privacy pleegt. Veel mensen hebben nog altijd een vergelijkbaar beeld van de ’lompe bouwvakker’.

Hoewel Janneke van Olst zich als medeoprichter van Mevrouw Schutte & Dochters wil distantiëren van generalisatie, zegt ze dat veel particulieren nog wel zo over klussers denken. ,,Het blijkt gewoon dat mensen het prettiger vinden om vrouwelijk personeel over de vloer te hebben. En daar spelen wij graag op in. Het past ook helemaal in deze tijd. We lopen ’s ochtends een rondje met de klant om te laten zien wat we die dag gaan doen en omdat we bij hun te gast zijn, nemen we ook iets lekkers mee voor bij de koffie. Is de dag voorbij? Dan laten we ze zien wat er allemaal is gedaan en maken we afspraken over de volgende dag. Ieder huishouden is tenslotte anders. Werken we bij een gezin waarbij er een spreekwoordelijke ochtendspits is, dan komen we gewoon iets later. En als de klus is geklaard, sturen we vaak een kaartje om te bedanken voor de gastvrijheid. Dat wordt gewaardeerd.”

Lees ook: Dit is het marketinggeheim achter de plotselinge opmars van de Fjällräven-tas

Enorme kansen

Van Olst spreekt van enorme kansen voor haar bedrijf. ,,Door zoveel mogelijk vanuit de klant te denken, willen wij ons onderscheiden. Inmiddels zijn we 2,5 jaar onderweg en dat begint vruchten af te werpen. We zijn er nog lang niet, maar mond-tot-mondreclame doet zijn werk goed. Ik weet niet eens precies hoe het komt, maar klanten ervaren ons soms als een vriendin die voor ze aan het werk is. Het klinkt logisch om er alles aan te doen om dit voor elkaar te krijgen, maar geloof me als ik zeg dat veel bedrijven hier niet bij stil staan.”

Personeelstekort

Vrouwen aan de kwast of niet, bouwbedrijven hebben nog altijd problemen met het aantrekken van gekwalificeerd personeel. Hoe zit dat bij de vrouwelijke schildersonderneming uit Zwolle? ,,Dat is bij ons niet anders”, geeft medeoprichter Linda ter Maat toe. ,,En dit tekort is niet zomaar opgelost. Toch is er wel vertrouwen in de toekomst. De vrouwen die nu bij ons aanhaken, zijn namelijk ontzettend enthousiast. Je merkt dat ze eigenlijk nooit hebben stilgestaan bij het feit dat ze überhaupt schilder konden worden. ‘Het is een mannenvak’, is meestal de gedachte. Ten onrechte dus.”

Open avond

,,Wij gaan de krapte op de arbeidsmarkt ook te lijf door zelf mensen op te leiden. Op de lange termijn willen we voet aan de grond krijgen in de Randstad en mede daarom is er contact met vmbo-scholen. Zo gaven we een tijdje geleden een open avond voor herintreders op de arbeidsmarkt en mensen die zich wilden laten omscholen. Vooraf zeiden we tegen elkaar dat dit een succes zou zijn als er tien aanmeldingen uit kwamen. Het werden er vijfentwintig! En er zijn nog steeds meiden die ons mailen voor een kennismaking. Nou, daar krijg ik dus energie van.”

Lees ook: Voetbalstartup groeit met 250 procent door slimme social media strategie

Nadelen

Is de schildertoekomst met een volledig vrouwelijk personeelsbestand dan echt zo rooskleurig? Van Olst is eerlijk en vertelt dat er echt wel nadelen aan dit businessmodel kleven. ,,Wat denk je van zwangerschapsverlof? Omdat er nog niet zoveel vrouwelijke schilders zijn, is het regelen van vervanging een hele klus. En dan is er nog het fysieke verhaal. Onze meiden bouwen zelf de steigers, dat valt niet mee. En heb je het over rolsteigers, dan geldt daar zelfs een aparte wetgeving voor. Wat dat betreft is de bouwwereld volledig op mannen gericht.”

Traditionele voorwaarden

Dat vrouwen vaak graag geen 38-urige werkweek willen maken, beschouwt men bij Mevrouw Schutte & Dochters echter als een voordeel. Parttime werken behoort tot de mogelijkheden en Van Olst is daardoor van mening dat ze als werkgever alleen maar aantrekkelijker wordt. ,,Met meerdere parttimers is het makkelijker om ploegjes te maken die samen op pad kunnen. We wijken sowieso af van de traditionele voorwaarden. Zoals ik al zei passen wij ons aan de klant aan en moet het kunnen om soms om 9 in plaats van 7 uur te beginnen. Het is dan logisch dat je wel tot 17 uur doorwerkt.”