Nieuws Actueel

Schippers in opstand tegen nieuwe sluis Terneuzen

Binnenvaartschippers tekenen verzet aan tegen het tracébesluit voor de nieuwe zeesluis bij Terneuzen, dat schrijft BN de Stem. De Algemeene Schippers Vereeniging (ASV) is gisteren in beroep gegaan bij de Raad van State, Koninklijke Schuttevaer zal dat later deze week doen.

HARMEN VAN DER WERF 22 april 2016

Binnenvaart sluis terneuzen

ASV en Schuttevaer vinden dat er te weinig rekening is gehouden met de belangen van de binnenvaartschippers. Volgens beide organisaties is het dringend noodzakelijk dat er ook een spuisluis of -kanaal voor de afvoer van water uit het Kanaal Gent-Terneuzen naar de Westerschelde komt. De aanleg daarvan is echter als te duur terzijde geschoven. Ook zou een aparte spuisluis of -kanaal niet nodig zijn.

Lange wachttijdenASV-voorzitter Sunniva Fluitsma denkt daar heel anders over. "Het komt steeds vaker dat er veel regenwater uit België via het kanaal moet worden geloosd. Zonder spuisluis blijven er lange wachttijden voor de binnenvaart, als de binnenvaartsluis als spuimiddel wordt gebruikt." Dat een spuisluis te veel zou kosten, gaat er bij Fluitsma niet in. "Dit project heeft Europese subsidie gekregen vanwege het belang voor de binnenvaart. Dan kun je daar in je investering toch rekening mee houden."

LigplaatsenEen doorn in het oog is verder dat er onvoldoende geschikte ligplaatsen voor (de steeds grotere) binnenvaartschepen zouden komen. Fluitsma: "Het aantal ligplaatsen is niet groot genoeg. Bovendien is een deel van de ligplaatsen aan de Westerschelde-kant van het sluizencomplex gepland. Daar heb je eb en vloed, wat het niet veiliger maakt, en je hebt er meer golfslag van de passerende zeeschepen."

Europese subsidie is gegeven vanwege het belang van de sluis voor de binnenvaart, hou daar dan ook rekening mee