Nieuws Actueel

Schokkende resultaten bloedtest Dupont-fabriek

De eerste bloedtest van twee omwonenden van de omstreden Dupont-fabriek in Dordrecht levert zorgwekkend resultaat op. In het bloed van het echtpaar Jan en Ineke, dat het AD liet onderzoeken, zit een veel hogere concentratie van de chemische stof C8 dan de overheid voorspelde.

Ingrid de Groot en Peter Groenendijk 7 april 2016

Dupont 5

En dat betekent dat de twee, die al 32 jaar naast de fabriek wonen, aanzienlijke gezondheidsrisico's hebben gelopen door de uitstoot van de fabriek. "Dat er nooit iets tegen ons is gezegd, daar ben ik het meest kwaad om", zegt Jan. In het gebied om de fabriek wonen duizenden mensen. Deskundigen vinden de uitslag reden voor een gedetailleerd en individueel bloedonderzoek in het hele gebied rond de fabriek.Hoge C8-waardenOmwonenden van de fabriek, in zowel Dordrecht als Sliedrecht, zijn waarschijnlijk langdurig blootgesteld aan te hoge waarden C8 door uitstoot in de lucht. C8 is een stof die pas in 2013 officieel werd aangemerkt als zeer gevaarlijk. Dupont werkte er decennialang mee. De uitstoot was jarenlang waarschijnlijk hoger dan de door het RIVM vastgestelde grenswaarden, schrijft het instituut. "In het ongunstigste geval is de grenswaarde 25 jaar lang overschreden. Bij een dergelijke chronische blootstelling zijn gezondheidseffecten, zoals aan de lever, niet uit te sluiten." Ook is er een 'beperkt' risico op kanker.Het RIVM bepleit uitgebreider onderzoek. Zo zou een steekproef onder omwonenden duidelijk kunnen maken hoe hoog de C8-waarden in het bloed nu nog zijn. Staatssecretaris Dijksma zal donderdag bekendmaken dat ze die aanbeveling meteen volgt: de bloedtest onder een deel van de inwoners komt er.De conclusies zijn een schok voor de inwoners van Sliedrecht, het dorp dat aan de overkant van de rivier onder de rook van de Dupont-fabriek ligt. "We hadden de stille hoop dat het zou meevallen, maar dit is stuitend", zegt PvdA-raadslid Anton van Rees. "Dat we zo lang aan risico's hebben blootgestaan, vind ik schokkend. Dat waar we bang voor waren, wordt nu waarheid."Van Rees is blij met de steekproef waar Dijksma toe heeft besloten. "Dan weet je wie een groter risico loopt op bijvoorbeeld een leveraandoening. Maar wij willen ook weten wat er is misgegaan bij het toezicht. Wie is verantwoordelijk?'"

DwingenHet RIVM heeft óók zorgen om de honderden werknemers van de fabriek. Het instituut deed geen onderzoek naar de risico's die zij al die jaren gelopen hebben, maar vindt het wel hoog tijd voor zo'n onderzoek. Dat gebeurt inmiddels al: na diverse publicaties in deze krant besloot de Inspectie SZW vorige week de situatie van de werknemers onder de loep te nemen. Daarnaast heeft Chemours, het bedrijf waar de fabriek tegenwoordig onder valt, nu besloten dat alle werknemers hun bloed op kosten van het bedrijf kunnen laten testen. Eerder stelde het bedrijf nog dat zo'n onderzoek niet nodig was. De Inspectie kondigde al aan dat het Chemours er zelfs toe zou kunnen dwingen.Vakbond FNV stelde naar aanleiding van publicaties in deze krant ook al dat zo'n onderzoek hard nodig is. "We hebben hier namens de medewerkers bij de directie van Chemours op aangedrongen", zegt FNV-bestuurder Piet Janssen. "Ik ben erg blij dat de zorgen van de medewerkers nu serieus worden genomen en dat mensen de kans krijgen zich te laten onderzoeken." Chemours benadrukt dat het besluit om de onderzoek te vergoeden, al was genomen voordat de directie deze week met de vakbond sprak. Het bedrijf wilde woensdag nog niet reageren op de bevindingen van het RIVM, omdat het die nog niet kende.