Nieuws Actueel

Schoolopdracht mondt uit in groots barbecue-evenement in Nijverdal

Twee Nijverdallers pakken uit met groot barbecuefestijn aan Duivecatelaan. "Er is hier voor jongeren veel te weinig te doen." Een interview met Jasper Smit en Frank Nooteboom in de Stentor.

Robin Tibbe | Foto: Bert Kamp 2 mei 2016

Schoolproject barbecuefeest Bert Kamp

Een uit de hand gelopen schoolopdracht moet op de evenementenweide in Nijverdal tot een groot feest leiden. Jasper Smit (25) en Frank Nooteboom (25) houden op zaterdag 11 juni BBQ Town. De voorbereidingen zijn in volle gang. Aanvankelijk was het feest voor twintig personen bedoeld, maar inmiddels gaat de organisatie uit van 250 gasten.

ConceptHet concept van BBQ Town is relatief eenvoudig. Voor een vast bedrag krijgen de bezoekers zeven stukken vlees, die ze tussen 14.00 en 18.00 uur op de barbecue kunnen leggen. Daarnaast zijn er bier- en statafels waar gasten gebruik van kunnen maken en is er een bar aanwezig. Na het barbecueën volgt de afterparty met enkele dj's. Ook dan is er vrije inloop.

DoeprojectJasper kreeg voor zijn opleiding Small Business en Retailmanagement een zogenoemd doeproject. "Dan mag je zelf bedenken wat je gaat doen", vertelt de student. Het idee voor een barbecuefeest ontstond snel. "Ik ben in de vriendengroep de regelneef. Als het een beetje mooi weer is, probeer ik iedereen bij elkaar te krijgen en nemen we de barbecue mee. Wat ik nu doe is niet heel anders, alleen voor een veel groter publiek."

Groot publiekAl snel had Jasper door dat het veel leuker zou zijn om het feest voor meer mensen te houden. "Ik hoorde dat we een project mochten doen en toen ben ik heel impulsief begonnen met regelen. Want als ik op bijvoorbeeld Dauwpop loop, heb ik altijd het gevoel dat ik zelf ook zoiets groots wil organiseren. In eerste instantie dacht ik gewoon voor familie en vrienden te beginnen. Maar al snel kreeg ik van heel veel andere mensen positieve reacties over het idee."

Toen Jasper besloot om zijn evenement groter aan te pakken, schakelde hij de hulp in van Frank Nooteboom. "Ik had het gevoel dat ik dit niet in mijn eentje zou kunnen. Toen dacht ik direct aan Frank, want hij heeft door de jaren heen al wat ervaring opgedaan in de horeca. Zo zijn we stap voor stap tot dit project gekomen."

VerantwoordelijkheidVan iets kleins groeide het idee van Jasper snel uit tot iets groots. "We wilden eigenlijk vergunningsvrij beginnen", schetst Frank de eerste ideeën. "We zijn gaan kijken bij de evenementenweide en hebben toen contact opgenomen met de gemeente", vervolgt Jasper. "Op dat moment hebben we de locatie direct gehuurd. Je voelt dan ook de verantwoordelijkheid om er iets van te maken. Bovendien zit je er ook anderen lekker mee te maken."

De afmetingen van het terrein aan de Duivecatelaan, waar het feest wordt gehouden zijn 30 bij 30 meter. Daarop moeten de verschillende onderdelen van het festijn een plek krijgen.

AmbitiesDe ambities van beide heren zorgden ervoor dat er een evenementenvergunning geregeld moest worden. "We hebben een partytent waar tweehonderd mensen in kunnen staan. Dan moet je een drankvergunning aanvragen, rekening houden met vluchtwegen en dat soort dingen. We hebben voor de gemeente een draaiboek gemaakt, want sinds het monstertrucdrama in Haaksbergen is de gemeente strenger geworden en dat is ook logisch."

Voor en door jongerenVoor Jasper en Frank telt ook mee dat er voor hun gevoel weinig te doen is voor jongeren in Nijverdal. "Daarom willen we het hier ook houden. Zelf klagen we vaak dat er te weinig georganiseerd wordt, maar tot voor kort deden we er niets aan. Omdat we zelf een grote mond hebben, zijn wij juist de goede personen om er wat aan te doen. Het vergt veel werk, maar het is uiteindelijk makkelijker dan we dachten." Frank vult aan: "Als zoiets lukt, dan ben je ook bereid om het vaker te doen. En het geeft voldoening."

KostenDe kosten die voor de baat uitgaan betalen beiden uit eigen zak. Ook worden ze gesteund door sponsors. "Dit jaar maakt het nog niet uit of we wat verdienen", zegt Frank daarover. "Ik heb nu liever dat ik zoveel mogelijk geef aan de mensen, dat ze volgend jaar terug willen komen." Want het is de bedoeling dat het evenement terugkeert bij een eventueel succes. "Maar al komen er maar vijftig mensen, dan willen we voor die personen ook een geweldig feest neerzetten."

Om mee te kunnen doen aan BBQ Town is een inschrijfperiode gestart via de website van het evenement. "We hebben er echt al veel uur in zitten. We zijn er continu mee bezig", aldus Frank. "Het voelt bijna alsof ik er een baan naast heb, maar als het resultaat er straks is, maakt het dat alleen maar mooier."

Jasper en Frank krijgen op de dag zelf hulp van vrienden en familie om alles in goede banen te leiden. Een biertje zit er op 11 juni dan ook niet in voor het tweetal. "Het liefst hebben we handen zo vrij mogelijk om het overzicht te houden."