Nieuws Actueel

Scoren met een vierdaagse werkweek. Met deze 7 tips gaat het je lukken

Het Nieuw-Zeelandse bedrijf Perpetual Guardian werkt sinds oktober vorig jaar met een vierdaagse werkweek en dat legt ze geen windeieren. De kiwi's stellen dat 'hun' werkweek voor 20 procent meer productiviteit zorgt, er meer winst wordt gemaakt en werknemers minder stress ervaren.

Redactie De Ondernemer / MVO 22 februari 2019

Vierdaagse werkweek 7 tips

Een onderzoek van de universiteit van Auckland leert bovendien dat het 240-koppige personeelbestand in de verkorte werkweek hoger scoort op het gebied van leiderschap, autonomie en toewijding. Het mag met recht een mooie ontwikkeling binnen het bedrijf worden genoemd. De Nieuw Zeelandse nalatenschapsplanner is namelijk al 135 jaar onderweg. Over meegaan met de tijd gesproken. Het is dan ook niet gek dat Andrew Barnes als Perpetual Guardian-oprichter trots is op het succes en van mening is dat meer bedrijven dit moeten proberen.

Lees ook: Kijk naar de voeten van je gesprekspartner (en 10 andere tips voor een krachtige lichaamstaal)

Praat en moedig aan

Denk je er zelf ook over na om een vierdaagse werkweek in te voeren, bekijk dan onderstaand lijstje eens om te zien hoe je dat kunt doen.

  1. Geef medewerkers genoeg tijd om na te denken over een manier waarop zij anders kunnen werken. En moedig ze vooral aan wanneer zij zelf met ideeën komen om hun productiviteit te verhogen.
  2. Juich het toe als jouw mensen binnen een team nadenken over het nemen van vrije tijd en toch contact onderhouden met opdrachtgevers.
  3. Overweeg je een vierdaagse werkweek? Begin dan met een testperiode die wordt geïmplementeerd door onderzoekers/consultants van buitenaf. Op die manier kom je tot objectieve resultaten.
  4. Denk erover na om met een opt-in policy te gaan werken. En dan op jaarbasis. Op deze manier kun je de productiviteit van je mensen bijhouden en zie je meteen wat die resultaten voor jouw bedrijf betekenen.
  5. Ga eens met elkaar om tafel zitten en stel duidelijke doelen. Zowel voor het individu als voor de teams binnen de organisatie.
  6. Denk eens na over een seizoensgebonden workflow. Zorg er natuurlijk wel voor dat je hier op verantwoorde wijze mee omgaat.
  7. Maak het duidelijk dat jouw keuze voor een vierdaagse werkweek niet alleen is gebaseerd op het succes van je bedrijf, maar ook maatschappelijk verantwoord ondernemen.