Nieuws Actueel

Scrapbookspecialist met eigen zaak

Ze zijn er nog, buiten de gebaande paden van de grootwinkelbedrijven: echte speciaalzaken van ondernemers die niet raken uitgepraat over hun spullen. Zoals Lia Sauer (43) van scrapbookwinkel De Craftorij in Ede. Dat schrijft De Gelderlander.

Lisette Wouters | Foto: Herman Stover 17 juni 2016

Lia sauer scrapbook 1065

Foto's inplakken heeft ze altijd leuk gevonden. Lekker creatief, met het parasolletje van haar cocktail of het bonnetje van het hotel erbij. Toen Lia Sauer (43) er in 2006 achterkwam dat haar hobby een naam had, ging er een wereld voor haar open. "Ik was net moeder geworden en wilde foto's van mijn dochter op een leuke manier vastleggen. Toen las ik iets over scrapbooken, een mooie manier van foto's inplakken. Daar bleken allemaal producten en materialen voor te zijn, zoals mooi papier, lintjes, stickertjes, knopen en bloemetjes."

StempelsSauer werkte destijds op kantoor bij een verzekeringsmaatschappij en wilde meer met haar handen bezig zijn. "Ik ging scrapbooken als hobby. Een heel fijne manier om uit je hoofd te komen. Mijn liefde voor de hobby groeide en na een tijdje ging ik workshops geven bij een scrapbookwinkel in Ede. Net toen ik door een reorganisatie ontslagen werd bij de verzekeringsmaatschappij waar ik werkte, stopte de eigenaar van die winkel ermee. Ik heb haar voorraden en inventaris opgekocht en ben in 2010 begonnen met De Craftorij."

Sauer richt zich met De Craftorij niet alleen op scrapbooken, maar vooral op mixed media: een kunstvorm waarbij verschillende materialen door elkaar gebruikt worden, zoals verf, inkt, stempels en papier.

"Die trend waaide net over uit Amerika toen ik met De Craftorij begon. Een populair voorbeeld van mixed media is art journaling, waarbij je kleine kunstwerkjes maakt in een dagboek. De populariteit van mixed media is de afgelopen jaren hard gegroeid, waardoor ik een mooie klantenkring heb opgebouwd. Nog steeds komen er wekelijks nieuwe mensen naar mijn winkel die de hobby ontdekken."

PassieHaar winkel in Ede is het vehikel waarmee Lia Sauer haar eigen passie voor creatieve handvaardigheid op anderen kan overdragen. Ze verkoopt niet alleen de materialen om deze hobby's mee uit te voeren - van verf en papier tot lijmpistolen en stempels - ze geeft ook wekelijks workshops. Sauer: "Zonder die workshops ben ik nergens. Daarin ervaren mijn klanten wat ze kunnen doen met de producten en materialen die ik verkoop, zodat ze het zelf durven aan te schaffen."

Met een winkelteam van drie vrouwen en een designteam van zeven hoeft Sauer niet meer alles alleen te doen. "De medewerkers van het designteam geven workshops en helpen mij met hand- en spandiensten, maar houden ook de ontwikkelingen in de markt in de gaten. In Amerika komt jaarlijks onvoorstelbaar veel nieuw materiaal uit. Populaire producten op dit moment zijn bijvoorbeeld de templates. Dat zijn plastic vellen waar motieven in uitgesneden zijn, letters of figuren. Je kunt ze op je werk leggen en daar verf overheen aanbrengen, zodat je dat patroon op je ondergrond krijgt."

Wie: Lia SauerWat: De Craftorij, winkel in hobbyartikelenWaar: Elleboog 11, EdeWebsite: de- craftorij.nl