Nieuws Actueel

Servicekosten nekken veel kleinere winkeliers

Tjerk Gaulthérie van Wezel 11 januari 2016

Servicekosten Winkeliers

Detailhandel Nederland wil strakkere regels voor het bepalen van servicekosten, zo bericht De Volkskrant. Kleine winkeliers krijgen volgens de brancheorganisatie te vaak hoge en moeilijk controleerbare servicekosten in rekening gebracht door hun verhuurder.

Ook moet er een einde komen aan de 'perverse' manier waarop veel verhuurders hun vastgoedbeheerders betalen. "Die krijgen 3 tot 5 procent van de servicekosten", zegt Tom Ponjee van Detailhandel Nederland. "Beheerders hebben er dan alle baat bij servicekosten zo hoog mogelijk te laten uitkomen, ten koste van winkeliers."

De brancheorganisatie zegt dat naar aanleiding van een rechtszaak die vandaag dient bij de Amsterdamse rechtbank. Oud-voetballer Dries Boussatta staat tegenover vastgoedbeheermaatschappij WPM. Boussatta is de eigenaar van espressoketen BuonGiorno, met zes vestigingen in Amsterdam-West. Bij zijn zaak aan het Amsterdamse Bos en Lommerplein heeft hij net als veel ander ondernemers aan het plein te maken met grote naheffingen voor servicekosten van WPM. Vooral door onverklaarbaar hoge stookkosten.

Heibel"Er is altijd een hoop heibel over onduidelijke servicekosten", zegt ook directeur Frank van Blokland van de vereniging van institutionele beleggers in vastgoed (IVBN). "Een paar jaar geleden hebben wij daarover al samen met Detailhandel Nederland een leidraad geschreven voor onze leden. Bij de meeste grote winkelcentra is het inmiddels goed geregeld, maar bij veel kleine en middelgrote centra kan het nog altijd beter en dat staat bij ons op de agenda."