Nieuws Actueel
Shoppen zonder sores

Je nooit meer druk hoeven maken om het kopen van kleding en tóch goed gekleed gaan. Een droom voor veel mannen. Het kan met de online personal shopper, aldus PZC.
"Laat maar", zegt mijn vriend stellig. We zijn nog niet eens in de buurt van de kledingwinkel gekomen of hij is er alweer klaar mee. "Maar je vindt die jas toch leuk?!", roep ik lichtelijk radeloos. "We zijn hier for crying out loud speciaal voor omgelopen!"
Het mag niet baten. Er hoeft maar iets niet naar zijn zin te zijn of meneer is de winkel in kwestie alweer zat. Eerlijk gezegd snap ik hem wel. In veel kledingwinkels is het bedroevend moeilijk om tot een geslaagde aankoop over te gaan. Wat aan de etalagepoppen hangt is onvindbaar of het personeel werkt niet mee. En dan moet je maar net weten of wat je in alle hectiek hebt aangeschaft, eenmaal thuisgekomen nog steeds bevalt. Dan heb ik het als vrouw een stuk makkelijker. De keuze is zowel in winkelstraten als online stukken groter. Valt de ene shop tegen, dan is er zo een alternatief te vinden. Maar wat doet de gemiddelde man als er gaten in het ondergoed vallen en de winterjas motregen doorlaat? Een droomscenario is een personal shopper. Iemand die je smaak van haver tot gort kent en op afspraak jouw toekomstige garderobe voor je uitstalt. Maar voordat je ook maar een sok extra in de kast hebt liggen, kun je rekenen op een flinke rekening. Voor een dag werk - een personal shopper moet voorkeuren, stijl en persoonlijkheid van de klant in kwestie in kaart brengen en potentiële outfits aanschaffen - ben je minstens 500 euro kwijt.
Roze overhemdenStukken minder kostbaar zijn de, meestal kosteloze, online personal shoppingservices. Eén van de marktleiders in Europa is het uit Berlijn overgewaaide Outfittery, dat in 2012 werd opgericht en sinds vorig jaar ook in Nederland zijn diensten aanbiedt. Minder groot zijn de uit Nederland afkomstige varianten zoals het in respectievelijk 2012 en 2013 opgerichte House of Einstein en The Cloakroom.
Waarom de sites zich op mannen richten is simpel. "Vrouwen vinden shoppen over het algemeen leuk, in tegenstelling tot de meeste mannen", zegt Peter Gamelkoorn, 'countrymanager' - lees: hoofdverantwoordelijk voor de Nederlandse afdeling - van Outfittery. "Mannen zijn minder gecompliceerd en sturen minder snel iets terug."
In principe is de werkwijze hetzelfde. Wie zich aanmeldt voor een van de aanbieders doet eerst een stijlquiz, waarin je onder meer aangeeft welke merken je voorkeur hebben en welke kledingstijlen je in je vrije tijd en naar het werk draagt. Bij Outfittery zijn ze niet alleen iets specifieker op de website - je kunt aangeven of je van statements zoals roze overhemden of heftige prints houdt - de website is duidelijk op een iets breder en vooral ouder publiek gericht dan de andere twee. Zo vragen ze niet naar je leeftijd, maar naar hoe oud je je voélt. De vragen zijn bedoeld als inleiding, het echte werk doet de personal shopper. Na het aanmaken van een online profiel, neemt hij of zij contact met je op voor een uitgebreider gesprek over maten, kleuren en voorkeuren. Op basis van het gesprek met deze stylist wordt een kledingbox met outfits thuisgestuurd. Wat je besluit te houden reken je af, de rest kan kosteloos worden teruggestuurd.
Strakke broekenMaar wordt de gemiddelde Nederlandse man hier blij van? Vriendlief schudt, enthousiast als altijd, z'n hoofd als ik 'm vraag of hij een personal shopper wil uitproberen. Z'n kast barst van limited edition sneakers en belachelijk dure T-shirts afkomstig van obscure Japanse modehuizen. Hij weet precies wat hij wil en koopt heel gericht in bepaalde boetieks. Gezien de vaak bekende merken die de online shopservices voeren, moet je kledingsmaak niet te veel afwijken. Bovendien is het handig als je openstaat voor andermans kijk op mode.
De proef op de som neem ik wel met testpersoon Joshua Rood (38) - overdag in spijkerbroek, gebreide truien en in pak als hij naar klanten moet. Tester Ruud Breur (58) - doorgaans in opvallende maar nette blouses en comfortabele jeans - en Piet Rood (71): liefhebber van bordeauxgekleurde chino's en geruite overhemden. Hun smaken verschillen misschien, alledrie zijn ze benieuwd naar wat uiteindelijk in hun personalised kledingbox zit.
Joshua is blij verrast na de aanblik van zijn kledingbox van Outfittery. "Ontzettend mooi. Het is gek om te zien hoe een personal shopper op afstand weet wat je mooi vindt. Ik heb allemaal merken ontdekt die ik niet ken." Uiteindelijk stuurt hij alles terug op een shirt na. "Er lag een paar schoenen in waar ik verliefd op was, maar het materiaal was te kwetsbaar voor mijn beweeglijke beroep als fotograaf. Je kunt aangeven welke prijsklasse je wilt, ik had er eentje lager moeten aangeven."
Beter nadenkenRuud testte House of Einstein. "Ik had beter moeten nadenken over de merken die ik graag draag, tijdens het gesprek met de personal shopper kon ik alleen op dure merken komen."
Het resulteert in een kledingbox boven zijn budget. "Uiteindelijk heb ik een overhemd en een pullover gehouden. De rest is prijzig of niet mijn smaak. En er zaten een paar items in waarvan ik aan had gegeven dat ik ze juist niet wil, zoals strakke broeken en boxershorts."
De enige die niets koopt is Piet. "Op de website van The Cloakroom kun je kiezen uit merken, maar ik ken al die merken niet. Ik denk dat de personal shopper me heeft uitgedaagd iets anders te proberen. Daarin is ze geslaagd, ik vind de meeste nieuwe dingen echt mooi. Maar niet mooi genoeg om het daadwerkelijk aan te schaffen. De hele doos gaat dus retour."
Geen koopjesDe prijs van de kleding in de boxen lijkt het grootste obstakel. Aan uitverkoopartikelen doen de aanbieders niet, een koopje scoren is dus onmogelijk. Tweede bezwaar: twee van de drie dozen bevatten kleding waarvan de testers hadden aangegeven dat ze er niet van houden. Daar staat tegenover dat ze blij verrast zijn door bepaalde keuzes die ze zelf nooit hadden gemaakt.
De online personal shopsites zijn een uitkomst voor mannen zonder gevoel voor trends of tijd om zelf de stad in te duiken. Of voor wie een keer iets heel anders wil op het gebied van stijl. Wie zich afvraagt of deze service ook voor vrouwen beschikbaar wordt: de Duitse tak van Zalando presenteerde juli 2014 Zalon.de, een gratis service waarbij de webgigant personal shoppers inzet om de consument (m/v) wegwijs te maken in de duizenden kledingstukken die Zalando aanbiedt. Een service die wellicht binnenkort ook in Nederland beschikbaar wordt gesteld.