Nieuws Actueel

Signify en Heineken onderaan in AEX, Air France-KLM stijgt door

Verlichtingsbedrijf Signify en bierbrouwer Heineken stonden maandag onderaan in de AEX-index. Signify zette daarmee de daling voort na de tegenvallende resultaten die het bedrijf vrijdag bekendmaakte. Heineken wist daarentegen in de eerste jaarhelft volop te profiteren van het herstel van de coronacrisis. De brouwer verhoogde zijn prijzen om de gestegen kosten voor grondstoffen, energie en transport op te vangen en boekte meer winst. Het concern handhaafde ook zijn verwachtingen, maar waarschuwde wel voor aanhoudende onzekerheden rond de vooruitzichten.

ANP 1 augustus 2022

ANP010822100 1

De stemming op de Europese aandelenmarkten was verder terughoudend na de sterke beursmaand juli. Ook was er tegenvallend nieuws over de industrieën van de eurozone en China. In de twee grote economische blokken liet de bedrijvigheid in de industriële sector een krimp zien door de afzwakkende wereldeconomie.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent in de plus op 730,04 punten. De MidKap won een fractie tot 957,63 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen tot 0,5 procent. De DAX in Frankfurt klom 0,3 procent ondanks een flinke daling van de Duitse winkelverkopen in juni.

Signify

Signify zakte 4 procent na een koersval van bijna 12 procent op vrijdag. Heineken volgde met een min van 2 procent. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, die later deze week met cijfers komt, was de sterkste stijger met een winst van bijna 2 procent.

In de MidKap ging Air France-KLM aan kop met een winst van bijna 5 procent. Analisten van de Britse bank HSBC schroefden hun advies op. Vrijdag won de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie al ruim 4 procent dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers.

Pharming

Pharming klom 3 procent bij de kleinere bedrijven. De biotechnoloog meldde dat het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA een versnelde beoordeling zal geven voor het middel leniolisib voor de behandeling van APDS, een zeldzame aandoening aan het immuunsysteem. Branchegenoot Vivoryon werd 18 procent hoger gezet dankzij positieve onderzoeksresultaten van het Duitse bedrijf.

In Londen steeg HSBC bijna 6 procent. De Britse bank zag de winst in de eerste jaarhelft minder sterk dalen dan gevreesd. De Britse uitgever Pearson, die ook met cijfers kwam, kreeg er dik 8 procent bij.

De euro was 1,0261 dollar waard, tegen 1,0196 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,2 procent goedkoper op 96,46 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent minder op 102,43 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws