Nieuws Actueel

'Skitreinen kunnen wél rendabel zijn'

Annelies Vlaanderen 4 januari 2016

Austria Expressisgatindemarkt1065

De Austria Express is een nieuwe treindienst die wintersporters uit Nederland en België zonder overstappen naar hun vakantiebestemming in Oostenrijk brengt. De trein is een initiatief van Railpromo en lijkt nu al een succes te zijn, schrijft BN De Stem.

Om 11.01 uur zondagochtend glijdt een trein met negen wagons station Roosendaal binnen. Een stuk of twintig reizigers stappen met hun koffers en skibenodigdheden uit op perron 1.Onder hen bevinden zich Jules Vaes (27) en zijn vriendin Kimberly Kerstens (22) uit Etten-Leur. Ze maken een frisse en montere indruk. Volgens het reisschema had de nachttrein om 9.58 uur op station Roosendaal aan moeten komen, maar die 63 minuten vertraging neemt het stel voor lief. "De reis is ons prima bevallen. We hebben heerlijk kunnen slapen in bedden", vertelt Vaes.

De rechtstreekse trein is een verademing, vindt Vaes. "Twee jaar geleden zijn we met de stoptrein naar Innsbruck gereden. Dat was een hel. Om 2.00 uur 's nachts sta je dan op een perron in München te koukleumen. Pas na twee uur konden we op een andere trein stappen. Je bent kapot bij aankomst."De Austria Express is een initiatief van Railpromo, een Nederlandse aanbieder van spoorvervoer op maat. De slaaptrein rijdt van 18 december 2015 tot 21 maart 2016 en vertrekt op vrijdagavond vanuit Nederland en op zaterdagavond vanuit Oostenrijk. De aankomst is steeds de volgende ochtend. Opstapplaatsen in Nederland zijn Roosendaal, Rotterdam-Centraal, Utrecht, Den Bosch en Venlo. Daar splitst de trein zich in tweeën om vervolgens in totaal negentien wintersportplaatsen aan te doen.De Austria Express is al een succes, zegt een Railpromo-woordvoerder. "De trein rijdt nu nog met negen rijtuigen en dat worden er in de loop van de volgende weken zestien. Dat is het maximum."Railpromo is naar zijn zeggen in het gat gekropen dat de NS heeft achtergelaten. "De NS vond het te duur. Wij laten zien dat skitreinen wél rendabel kunnen zijn. Bijvoorbeeld: de duur van de reis is korter en dat scheelt kosten."Vaes zou zeker een volgende keer ook weer meegaan met de Austria Express. "Er is slechts één minpuntje: geen wifi. Dat verwacht je wel voor een reis van een uur of elf. Verder zijn er alleen maar pluspunten. Je komt de volgende ochtend fit aan, omdat je goed hebt kunnen slapen. Kimberly en mij is dat op de heenweg echter niet gelukt. We hebben nog tot 01.00 uur aan de bar in de discocoupé gezeten, heel gezellig."