Nieuws Actueel

Snackbar eist notering in top-5 AD Friettest

Het is eerder voorgekomen in de lange geschiedenis van AD-tests vol oliebollen en haringen: een boze ondernemer die verhaal komt halen. Maar dat iemand met het prachtcijfer 9 naar de rechter stapt, zoals gisteren in Amsterdam, dat is volgens het AD uniek.

Victor Schildkamp | Foto: Kees Martens 14 juli 2016

Versefrietjes

Is hij een perfectionist of een slecht verliezer? Wim Bogers van snackbar De Pomp in Eindhoven kreeg een 9 in de AD-Friettest 2016. Goed voor een 16de plek van de 153. Keurig. Tóch sleept hij het AD voor de rechter: hij meent namelijk recht te hebben op plaats 1, 2, 3, 4 of 5. Zijn belangrijkste argument is het onaangekondigde derde bezoek dat het AD op 23 maart van dit jaar bracht aan De Pomp.

Niet eerlijk

Juist op die dag was het aardappelras Agria, dat De Pomp in de regel gebruikt, niet meer te verkrijgen. Bogers moest noodgedwongen uitwijken naar een minder goed ras. En wat een pech: net op die dag stapte het AD weer binnen. Door de 7,7 die Bogers’ patat bij test nummer 3 waard was, kukelde hij van een plaats in de ‘voorlopige top 5’ naar plaats 16. Niet eerlijk, vindt Bogers. Als hij van die derde test had geweten, had hij wel wat Agria-aardappels achter de hand gehouden.

Spelregels

Bovendien meent Bogers dat in de spelregels staat dat er maar twee keer getest zou worden en dat de derde test slechts tot doel had de exacte volgorde van de top 5 te bepalen. En daar hoort De Pomp in thuis, vindt Bogers. Zo’n topklassering is namelijk van groot belang. De impact van de AD-tests (ooit in 1982 begonnen met haringen en daarna op meer lekkernijen losgelaten)is ook bij friet groot: in 2015 eindigde De Pomp met een 9,5 als achtste, wat de snackbar veel extra klandizie en omzet opleverde.

'Voorlopige top 5'

Het AD stelt dat het zich wel degelijk aan de spelregels heeft gehouden. Naar buiten toe is altijd gecommuniceerd dat er ‘minstens’ twee keer getest wordt. De Pomp zat slechts in de ‘voorlopige top 5’: de extra derde test is om zeker te weten dat je daar hoort. Precies hetzelfde gebeurt er met de vijf slechtste patatbakkers. En dat Bogers een bepaald aardappelras al dan niet gebruikt, is zijn eigen verantwoordelijkheid.

De kantonrechter gaf gisteren geen uitsluitsel. Het eisen van een rectificatie hoort namelijk bij de voorzieningenrechter thuis en niet bij de kantonrechter. Beide partijen konden terug naar redactie en frituur. Over enkele weken gaat de strijd verder.

Gerelateerde artikelenErmelosche Frietzaak beste snackbarAD Friettest 2016: de top 153AD-friettest beoordeelde friet café Sprakel in Lonneker