Nieuws Actueel

Snel duidelijkheid over toekomst Coehoorn

Blijft de Arnhemse wijk Coehoorn een broedplek voor creatieve ondernemers, of moeten zij over twee jaar plaats maken voor nieuwbouw? Op die vraag geeft de gemeente Arnhem dit najaar een definitief antwoord. Dat schrijft De Gelderlander dinsdag.

Stephen Friedrichs 23 augustus 2016

Coehoorn tap ondernemers

De afgelopen drie jaar zijn 90 creatieve ondernemers neergestreken in voormalige slooppanden van de gemeente, die tot en met 1 september 2018 in het beheer van de stichting Coehoorn Centraal zijn. Om onverwachte verrassingen te voorkomen, heeft de stichting de gemeente Arnhem verzocht nog dit najaar duidelijkheid te verschaffen over de toekomst. De gemeente wil aan die wens tegemoet komen.

Spannende tijdenDaarom zijn het spannende tijden voor Paul de Bruijn, mede-initiatiefnemer van Coehoorn Centraal. Hoewel hij indrukwekkende cijfers kan overleggen - de 90 ondernemingen draaiden in 2015 samen een jaaromzet van ruim 5,6 miljoen, gemiddeld een kleine 65.000 euro per ondernemer - spelen ook andere belangen een rol. „De panden staan midden in stad. Dat klinkt aardig, maar het betekent ook dat we constant onder een vergrootglas liggen, er veel van ons verwacht wordt. Vanuit het perspectief van het vastgoedbedrijf van de gemeente Arnhem zijn wij niet rendabel. Sloop van de huidige panden en daarvoor in de plaats nieuwbouw zou voor hen meer opleveren."

Toegevoegde waardeDe verwachting is dat de Coehoornondernemingen dit jaar doorgroeien naar een totale omzet van 7,8 miljoen euro. Geld dat voor een groot deel buiten Arnhem wordt verdiend maar wel hier wordt uitgegeven, aldus De Bruijn: „Daarmee laten we zien dat we economisch een toegevoegde waarde voor de stad zijn. Dat willen mensen nog wel eens vergeten."

Ongewisse toekomstGrote partijen, zoals de Radboud Universiteit in Nijmegen, volgen de ontwikkelingen in het Coehoornkwartier ten slotte nauwgezet en willen graag samenwerken. „Maar omdat we nu nog aan de einddatum van 2018 zitten, komt dat niet van de grond. Met zo'n ongewisse toekomst denken dergelijke partijen wel twee keer na. Als we daarentegen de garantie krijgen dat we voor onbepaalde tijd verder mogen, kunnen we echt doorgroeien. Arnhem profileert zich graag als creatieve stad: daar past het Coehoornkwartier uitstekend bij. "