Nieuws Actueel

Social media en ambachtelijke sfeer belangrijk voor Bakker Leo in Almelo

Dinsdag opende bakker Jan Willem Holland (37) een splinternieuwe winkel in Almelo. "Mensen zijn tegenwoordig minder snel bereid om om te rijden voor een speciaalzaak. Op dit plein zit alles bij elkaar. Dat is de voornaamste reden van de verhuizing", zegt hij in Tubantia.

MART OUDE NIJEWEEME | Foto: Christian van der Meij 13 september 2017

Bakkerleo CHRISTIAN VAN DER MEIJ

Als vader Leo, in Almelo beter bekend als Bakker Leo, eind jaren 70 met de gelijknamige broodjeszaak aan de Ootmarsumsestraat begint, heeft zoon Jan Willem Holland (37) nog geen flauw idee wat zijn toekomst gaat brengen. "F16-piloot, dat leek mij wel wat. Maar daar was ik te dom voor." Vader Leo laat de keuze aan zijn zoon: aan het werk of doorstuderen. Jan Willem gaat aan het werk en runt op zijn zeventiende zijn eerste winkel, in Vroomshoop. Twintig jaar later telt zijn onderneming twee zaken in Almelo en één in Rijssen. Dinsdag opende hij op het Eskerplein een splinternieuwe winkel.

Speciaalzaak

"Mensen zijn tegenwoordig minder snel bereid om om te rijden voor een speciaalzaak. Op dit plein zit alles bij elkaar. Dat is de voornaamste reden van de verhuizing", aldus Holland. Die verhuizing kwam niet van de ene op de andere dag tot stand. "Absoluut niet. We verlaten een prachtig karakteristiek pandje aan de Ootmarsumsestraat na dertig jaar. Dat doen we met een dubbel gevoel, maar historie kun je niet eten."

Lees ook: Brabantse bakker verzint gezond worstenbroodje voor topsporters Papendal

Oliebollen

Op het Eskerplein heeft Holland meer mogelijkheden. De winkel voldoet aan de modernste eisen en hij heeft zijn assortiment kunnen uitbreiden. Er is alleen één maar: "Op de oude locatie had ik een vergunning voor de oliebollenkraam tijdens oudjaarsdag. Ik weet nog niet hoe ik dat hier ga doen, maar daar maak ik me geen zorgen om."

De meeste mensen weten zijn bakkerij moeiteloos te vinden deze zaterdagmorgen. Dat was dertig jaar lang het geval aan de Ootmarsumsestraat en dat is sinds vorige week op het Eskerplein niet anders. Terwijl Holland nog een slok van zijn koffie neemt, stroomt zijn winkel vol. "Die typische sfeer die je kent bij de bakker, dat vind ik heel belangrijk. Hoe ik dat doe? Door serieus niet serieus te zijn."

Drie dames achter de toonbank voorzien de klanten van hun boodschap. "Zij zijn het gezicht van de winkel. Mijn medewerkers moeten met een lach achter de toonbank staan. Anders heb ik liever dat ze in de supermarkt gaan werken. Als de klant goed geholpen wordt, is dat laatste dubbeltje niet van belang."

Voortzetter

Dan nog even terug naar vader Leo, de man waarmee het allemaal begon. Jan Willem ziet naast de vele overeenkomsten ook een duidelijk verschil met zijn vader. "Pa is echt een opbouwer. Iemand die van niets iets kan maken. Ik denk dat ik meer een voortzetter ben. Daarnaast vind ik het gebruik van social media heel belangrijk, aangezien ik met mijn winkel een heel breed publiek trek. Je moet iedereen bedienen."

Glutenvrij

Sinds een jaar richt de jonge ondernemer zich samen met zijn vrouw, die tevens uit een ondernemersfamilie komt, op de online verkoop van glutenvrij brood. Een groot succes, zo merkt hij. "In Nederland heeft 1 op de 100 mensen coeliakie, een auto-immuunziekte waarbij je niet tegen gluten kan. Toen heb ik voor de gein eens een glutenvrij brood gekocht in de supermarkt. Gigantisch duur en niet te eten. Vervolgens ben ik het gaan ontwikkelen en nu leveren we wekelijks door het hele land."

Wilde ambities heeft de vader van vier kinderen niet. "Als ik over tien jaar sta waar ik nu sta, ben ik een tevreden mens."

We verlaten een prachtig karakteristiek pandje na dertig jaar. Dat doen we met een dubbel gevoel, maar historie kun je niet eten

Jan Willem Holland, Bakker Leo