Nieuws Actueel

Van soepboer tot snackkoning met 200 miljoen omzet dankzij reeks overnames

Ad van Geloven begon als soepboer. Reed in Tilburgse contreien met zijn bestelbusje en verkocht in zijn stofjas soep uit grote pannen. Anno nu is Van Geloven de grootste in diepvriessnacks met een omzet van 200 miljoen euro. Dat schrijft het AD.

John Bas | beeld: HC 24 augustus 2018

Cora van mora

Hij blikte casselerrib in. At begin jaren zestig zijn eerste kroket en zag meteen handel in zijn eigen versie met ragout én draadjesvlees.

De beste

Die Van Geloven - in 2011 overleden op 78-jarige leeftijd - bouwde in een halve eeuw een ongelooflijk snackimperium op. ,,Alleen als je de beste bent, kun je groeien", was zijn simpele filosofie.

Lees ook: Deze slimme snackbazen maken van de kroket een luxe verwennerij

Anno nu is Van Geloven de grootste in diepvriessnacks met een omzet van 200 miljoen euro, 1.200 medewerkers en vestigingen in Tilburg, Helmond, Wijk bij Duurstede, Cuijck, Maastricht en Mol (België).

Allang geen familiebedrijf meer; tegenwoordig is multinational McCain (van de frietjes) grootaandeelhouder. Van Geloven groeide vooral door overnames. Kocht gewoon wat de concurrenten beter konden.

Overnames

Dat begon met de diepvries-saté van Hebro, gevolgd door de bamischijven en nasiballen van Welten, de frikandellen van Van Lieshout en Mora, de kroketten en bitterballen van Kwekkeboom en Van Dobben, een compleet snackpakket van Laan, gehaktballen van Willie Dokter en kaassoufflés van KB.

Afblijven

Als het gaat om frikandellen, heeft Van Geloven met diverse merken ongeveer de helft van de Nederlandse markt in handen. ,,De een is wat grover, de ander wat peperiger. Oude recepten waar je met je tengels van moet afblijven", vindt marketing-directeur Marcel Joosten.

,,Je kunt eens wat anders op de markt proberen, maar de originele merken zoals Mora en Van Lieshout zijn klassiekers die je voor de consument niet moet willen, maar ook niet kúnt verbeteren."