Nieuws Actueel
Solliciteren volgens Tinderprincipes

Een baan zoeken is eigenlijk een vorm van daten: het moet klikken tussen de kandidaat en het bedrijf. Dus waarom niet solliciteren via een datingapp als Tinder? Met dit idee ontwikkelde Martijn Frusch (31, rechts op de foto) met zijn fietsmaatje Vincent Oord (32) Cocoon. "Ik heb gewerkt bij een groot bedrijf, PostNL," zegt Frusch. "Maar ik had een grote drive zelf iets op te zetten." Eerst begon hij Local Friends, om toeristen te koppelen aan lokale bewoners, maar daarmee was geen droog brood te verdienen.
Hij overwoog weer te solliciteren, maar vond dat omslachtig en vervelend. Werk zoeken moest maar eens leuk en sociaal worden, vond Frusch. Gelijkwaardiger ook. "Het gaat niet alleen om cv's. De persoonlijkheid van een kandidaat is van groot belang, net als de cultuur en sfeer binnen een bedrijf." Bij Cocoon kunnen werkzoekenden en bedrijven op elkaars profiel klikken als dat ze aanspreekt. Een match kan leiden tot een telefoontje of koffie-afspraak. "Er zijn vijfhonderd matches geweest sinds we online zijn. In ten minste 25 gevallen heeft dat geleid tot een baan." Frusch ziet grote kansen. "Veel bedrijven hebben moeite met het vinden van goed personeel. Ze benaderen mensen op LinkedIn, maar ik vind dat een vorm van spammen. Of ze nemen een recruitmentbureau in de arm. Maar waarom zoiets belangrijks uitbesteden? De kandidaat waarmee het recruitmentbureau komt, is ook niet per se de beste."
Het ging snel nadat Cocoon was geselecteerd voor start-upversneller Rockstart. "Dat leverde startkapitaal op en toegang tot investeerders." Na de zomer wil Cocoon opnieuw geld ophalen, rond een miljoen. "We willen dan snel opschalen naar Europa, om te beginnen in steden met veel start-ups, zoals Berlijn, Parijs en Londen."
Cocoon wilde bedrijven per match laten afrekenen, maar is daarop teruggekomen. "Bedrijven gingen vaker op 'nee' drukken, dat was een openbaring voor ons. Nu moeten ze alleen betalen voor meer gegevens na een match. Onze focus ligt op dit moment niet op geld verdienen, maar op een beter product en groei." Bij Cocoon moet je klikken, niet swipen, zoals bij Tinder. "We twijfelen nog over die veegbeweging, dat kan leiden tot te makkelijke afwijzingen."
Het bedrijf heeft net een zesde medewerker aangetrokken, een Italiaan uit Londen. Het is volgens Frusch moeilijk een goed team op te bouwen. "Ik verdien nog geen dertig procent van wat ik vroeger in loondienst kreeg en we bieden minder zekerheid dan een groot bedrijf, maar ik ga nu wel met plezier naar mijn werk. Iedereen zou een baan moet hebben die niet voelt als werk."