Nieuws Actueel
Som= geeft bestaand vastgoed graag een tweede kans
Duurzaamheid gaat verder dan een paar leuke milieulabels, vindt directeur Erik Richters van huisvestingsadviesbureau Som=. Duurzaamheid is ook, of eigenlijk vooral, zaken slimmer organiseren. Maar dat valt niet altijd mee. “We moeten de overheid en het bedrijfsleven er vaak van overtuigen om verder te kijken. Ook knelt de bestaande regel- en wetgeving.” Deel 27 uit de serie Twente Duurzaam.

Een oud stukje spoor, karakteristieke fabrieksmuren, hoge ramen. Wie op het Oldenzaalse Geldermancomplex rondloopt, voelt de sfeer van weleer. Je ziet bijna de textielarbeiders nog zwoegen achter hun weefgetouwen. In een van de industriële gebouwen uit 1863 heeft Som= zijn intrek genomen. Dat is geen toeval. De huisvestingsadviseur is zelf eigenaar van het terrein, dat onderdak biedt aan nog zo’n vijftien ondernemingen.
Niks nieuws neerzettenZo’n tweede leven zou het vastgoed op veel meer plekken in Nederland moeten krijgen, is de overtuiging van Richters, ook als een gebouw nog niet zo oud is. “Revitaliseren is duurzamer dan het aanleggen van nieuwe bedrijfsterreinen. Als je ziet hoeveel locaties er overal in Nederland zijn, dan hoef je eigenlijk niks nieuws meer neer te zetten. Maar daar moet je wel iets voor doen.” Het is soms een kwestie van anders denken. Bij het koelen van kantoorpanden bijvoorbeeld denken eigenaren en huurders al snel aan airco. Maar het kan ook anders, zegt Richters. “Soms kunnen screens al voldoende zijn, in combinatie met kiepramen. En een natuurlijke vorm van zonnewering zijn bomen. Als ze in de winter hun blad verliezen, kan de zon het gebouw verwarmen.”
Lage BothofDe uitdaging is om vastgoedeigenaren of andere partijen in één oogopslag de toegevoegde waarde van hergebruik te laten zien. Dat gebeurt met succes bij de locatie Lage Bothof in Enschede. Deze voormalige textielfabriek van de Firma Van Heek werd in de jaren ’80 en ’90 voorzien van lelijke damwandbeplating. Het deels verwaarloosde winkelcentrum krijgt nu een facelift door het pand in de originele staat terug te brengen. Som= begeleidt dat transformatieproces. “We gaan uit van de kracht van het monumentale gebouw,” zegt Richters. “De vijftig tot zestig centimeter dikke muren houden de binnenruimte koel in de zomer. Met nachtventilatie en gevels met ramen op het noorden wordt het deels op een natuurlijke manier gekoeld. We handhaven de bestaande constructie. Door er een volume bovenop te bouwen vergroten we de mogelijkheden voor een renderende exploitatie. Omdat er stappen zijn gezet op de energieladder, het EPA-label, komen we in aanmerking voor een substantiële bijdrage van de provincie. Verder kijken we samen met de architect naar het toepassen van contrasterende en duurzame materialen, die aansluiten bij de wensen van de eigenaar en de huurders. Op die manier is verduurzamen voor iedereen de beste oplossing.”
Meer flexibiliteitIn Enschede staan alle lichten op groen om van de Lage Bothof een pareltje te maken. Niet overal gaat het proces gemakkelijk. De overheid zou zich best wat flexibeler mogen opstellen om duurzaamheid een kans te geven, vindt Richters. “We zijn in Nederland te strak op bestemmingsplannen. Dat staat de herontwikkeling van gebouwen of binnensteden in de weg. We hebben bijvoorbeeld op het Geldermancomplex in Oldenzaal gezien hoe moeilijk het was om er horeca gevestigd te krijgen. Dat werd gezien als concurrentie voor de binnenstad. Maar de horeca heeft op deze plek toch een heel andere, veel meer zakelijke functie? Gelukkig is dat later goed gekomen. Het is belangrijk dat de overheid zich in dit soort situaties flexibel opstelt, in het algemeen belang.”
Verduurzamen in 6 stappenHet verduurzamen van vastgoed gebeurt bij Som= in zes stappen: 1. Met een zelf ontwikkelde tool toetsen of een locatie geschikt is voor herontwikkeling. 2. Slim ontwerpen om energiebesparing te kunnen bereiken.3. Een gebouw flexibel en dus toekomstbestendig maken (geschikt voor meerdere doelgroepen).4. Kijken naar subsidiemogelijkheden en fiscaal voordeel (EPA-label voor betere energieprestatie is geen eindstation maar vertrekpunt).5. Duurzame materialen die besparen op onderhoud en beheer.6. Lage onderhoudskosten.
Twentse Duurzame BedrijvenTijdens het Business Festival op 20 april 2017 maakt De Ondernemer bekend welk bedrijf zich het meest duurzame bedrijf van Twente mag noemen.
> Lees meer over het Business Festival
In de serie Twente Duurzaam verscheen eerder:> Koelplan zet vol in op duurzame toekomst> SKO scoort met duurzaamheidsstraat > AGRO-nrg> Advies van Extend: een investering die zichzelf terug verdient