Nieuws Actueel
Somalische ondernemers willen Zwolle mooi maken
Vijf Somaliërs zijn negatieve berichten over eigen volk meer dan beu en starten een charme-offensief.

Somaliërs. Dat zijn luie bliksems, die bij aankomst uit hun land op bed gaan liggen en lethargisch wachten totdat hun uitkering wordt overgemaakt. Tegen dat hardnekkige vooroordeel lopen Fatima Mohamud (39) en Abas Ali (47) al hun hele leven aan.
Van een slachtofferrol willen ze echter niks weten. Ze vochten zich door een berg discriminatie, achterdocht en tegenslag en zijn succesvol als ondernemer in Zwolle. Samen met drie collega's van Somalische komaf houden ze vandaag een (besloten) bijeenkomst, onder het genot van Oost-Afrikaanse lekkernijen, om zo een krachtig positief signaal uit te zenden. Meer dan dertig autochtone Zwolse bedrijven hebben de uitnodiging aangenomen.
Ali: "We willen de kracht en competenties van Somalische ondernemers laten zien. 'Samen maken we Zwolle mooi', is ons motto. En daar horen mensen van een andere etnische achtergrond zeker bij. Net als vrouwen, want die zijn in het ondernemerswereldje sowieso ondervertegenwoordigd."
Mohamud: "Ho, ho. In ons organiserend clubje van vijf zijn we met drie vrouwen juist in de meerderheid."
Ali: "Je hebt helemaal gelijk en dat vind ik een belangrijk signaal. Van Somalische vrouwen bestaat al helemaal het idee dat ze niets mogen en dat ze onderdrukt worden door de man."
Mohamud: "Klopt. Ik woon sinds 1990 in Nederland en heb al een tijdje mijn eigen tolk, training en adviesbureau. Toch kijkt men nog altijd vreemd op als ik binnenkom. 'Goh een Somalische vrouw', zie je ze dan denken."
Ali: "Ook ik word in mijn werk - ik ben administrateur en belastingconsulent - regelmatig met mijn achtergrond geconfronteerd. Daar word ik wel eens moe van.
Ik bedoel het niet persoonlijk, maar de media werken wel aan dat beeld mee. Als een allochtoon een gezinslid om het leven brengt, dan heeft dat met zijn cultuur te maken. Is het een Nederlander, dan heet het een gezinsdrama. Slacht een islamiet iemand af, dan is hij een terrorist. Doet een autochtoon dat, dan is hij een losgeslagen gek."
Mohamud: "Weet je wat het gekke is? Somaliërs zijn van oorsprong juist ondernemers, het zit hen in het bloed. In Engeland slagen ze wel. Daar zijn Somaliërs juist een zakelijk heel succesvolle groep."
Ali: "Ik doe onderzoek naar dat fenomeen. Want waar ligt dat dan aan? Dat onderzoek is nog niet klaar, maar ik weet al wel dat de overstelpende Nederlandse wet- en regelgeving een belangrijke rol hierbij speelt. Die berg is voor velen te hoog, ze geven het op."
Mohamud: "Als oudkomers, dus
Somaliërs die vlak na het uitbreken van de oorlog vluchtten, hebben wij het nog relatief makkelijk. Wij hebben nog fatsoenlijk onderwijs genoten in Somalië, iets wat voor veel nieuwkomers niet geldt. Bovendien torsen wij geen groot oorlogstrauma met ons mee."
Ali: "We willen graag een rolmodel zijn voor onze geïmmigreerde landgenoten en ze een hart onder de riem steken. Onze boodschap is: geef niet op, ook al word je misschien gediscrimineerd en is het lastig aan de bak te komen. We willen laten zien dat er andere manieren zijn om succesvol te zijn. Neem het heft in eigen handen."
Mohamud: "Deze bijeenkomst is misschien relatief klein, maar je moet ergens beginnen, nietwaar?"