Nieuws Actueel

Speciaal bierbrouwsel van Enschedeërs op de markt

Als hobbybrouwers sleepten restauranteigenaar Dennis Pancras en zijn goede vriend Niels Bosman al aardig wat prijzen in de wacht. Deze zomer won het duo de Brand Bierbrouwwedstrijd met een smaakvolle porter, een donker bier van oorsprong afkomstig uit Engeland. Het bier ligt eind dit jaar in het schap, meldt Tubantia.

Susanne ten Have | Foto: Annina Romita 10 november 2016

Dennis Pancras Enschede Annina Romita

'Bier brouwen is net als koken. Bij pasta bijvoorbeeld kun je kiezen uit een rode of een witte saus en je kunt kiezen welke groentes je erbij doet. Dat bepaalt de smaak van het gerecht. Hetzelfde bij bier. Daar bepaal je de smaak bijvoorbeeld door het soort mout waarvoor je kiest", zegt thuisbrouwer Dennis Pancras. Samen met zijn vrouw Minke runt hij het restaurant ONS eten&drinken aan de Walstraat in Enschede. Daar gaan bier en eten hand in hand.

Johnny Cash

Het zelf samengestelde bier Hey! Porter is vernoemd naar het nummer van wijlen countryzanger Johnny Cash. Het donkere bier brouwde Pancras samen met Bosman thuis in een schuur in Enschede. "Niels en ik zijn al jarenlang vrienden. Elke donderdag komen we bij elkaar." Standaard draait Pancras op deze donderdagen de muziek van Johnny Cash. Zelfs de naam van hun thuisbrouwerij verwijst naar de legendarische Amerikaanse countryzanger. "Zo kwamen we op de naam Johnny Thursday. Ons eerste bier kreeg de naam A beer called Citra, ook naar een nummer van Johnny Cash", zegt Pancras met een grijns.

Experimenteren

Van de 195 inzendingen werd hun porter door de jury als beste verkozen. Maar een biersoort als porter samenstellen is lastig, vooral als je niet bekend bent met dit brouwsel. Daarom dook Pancras eerst de boeken in. "Porter is een bier dat veel werd gedronken in de Engelse havens. Een bruin bier met een zachte smaak. We hebben een paar bieren gekocht om de smaak te proeven en toen zijn we gaan experimenteren. Op hoop van zegen ging alles in een pan..."

Lancering

Door het gistingsproces kon pas vier weken later het eindresultaat worden geproefd. "Toen ik onze porter inschonk zag het er meteen goed uit. Mijn schoonvader heeft het ook geproefd en vond de smaak eveneens goed. Voor ons was het een goede porter, maar je weet het niveau niet van de andere hobbybrouwers", vertelt Pancras. Omdat de twee Enschedeërs volgens Brand het lekkerste biertje maakten lanceert de brouwerij op 12 december een porter gebaseerd op hun recept. Onder de naam Johnny Thursday komt de prijswinnende Hey! Porter op de markt.