Nieuws Actueel

Speciaal lab zorgt voor beweging Bergse binnenstad

Het werk van het binnenstadslab dat een half jaar geleden openging om de Bergse binnenstad op te kalefateren, werpt z’n vruchten af. Dat schrijft BN de Stem.

Sanne Schelfaut (AD)/redactie De Ondernemer 10 september 2016

Bergen 1065

Opening van vier winkels, het opzetten van een retailacademie en niet in de laatste plaats het bieden van een luisterend oor. Dat is tot nu toe de 'oogst' van het binnenstadslab dat bijna een half jaar geleden de deuren opende in de Bergse binnenstad.

Inspire Coffee CompanyOm te voorkomen dat het aantal lege winkelpanden verder toeneemt, besloot de gemeente onder meer tot de opening van het lab in de Zuivelstraat. Ondernemers die een winkel of horecazaak willen beginnen, kunnen hier terecht voor advies en huurmogelijkheden.

"Maar we zijn er ook om te luisteren naar suggesties of klachten over bijvoorbeeld fietsen in de winkelstraten of het tekort aan parkeerruimte. We zoeken oplossingen voor dit soort problemen. We merken dat de drempel lager is nu we fysiek in het centrum aanwezig zijn. Mensen komen sneller binnen om hun verhaal te vertellen", aldus Mark Kok namens het Binnenstadslab. Met hulp van het Binnenstadslab openden de afgelopen maanden vier zaken de deuren, zoals koffiebar Inspire Coffee Company in de Zuivelstraat.

Opleiding"Daarnaast zullen eind deze maand maximaal vijf startende ondernemers hun intrek nemen in een winkelpand. Het gaat in dit geval om shop-in-shops. Welk pand kan ik nog niet zeggen, de onderhandelingen bevinden zich in de eindfase", aldus Kok. Hij is ook projectleider van de retailacademie die volgende week begint.

"We bieden (startende) ondernemers een winkelopleiding aan. Onder meer financiën, marketing, verleiding van de klant en wetgeving komen aan bod. Zeventien mensen hebben zich aangemeld, daar zijn we blij mee", aldus Kok. Van de vijf starters die binnenkort onder één dak gaan ondernemen, wordt er over ruim vier maanden een ondernemer uitgeroepen tot 'Shopstar'. "Wat de prijs is voor de winnaar? Dat is nog geheim, maar het zou mooi zijn als we hem of haar voor langere tijd een gratis winkelruimte kunnen aanbieden."