Nieuws Actueel

Speciaalbier niet meer weg te denken uit Bredase horeca

In de horeca zijn speciaalbieren niet meer weg te denken. En de klant wordt veeleisender. Dat schrijft BN de Stem.

Paul Verlinden | Foto: Johan Wouters/ Pix4prof 5 september 2016

Bier 1065 3

Liefst dertig tapkranen staan er sinds deze week op een rij achter de bar van café Zeezicht. En uit elke kraan komt een ander biertje.

Zeezicht is daarmee recordhouder in de Bredase horeca. De Boterhal heeft één tappunt meer achter de bar, maar uit een aantal kranen komt hetzelfde bier.

ProevenDe tijd dat een café alleen maar pils tapte, is al lang voorbij. De meeste kroegen hebben meerdere bieren op tap of in elk geval op fles.

De speciaalbieren zijn in opmars en de klant wil graag meerdere varianten proeven.

PrijsZeezicht speelt daar al jaren op in. "We zijn daar al zo'n vijftien jaar echt mee bezig. We willen ook graag internationale bieren aanbieden, die moeilijker verkrijgbaar zijn. Eerst hadden we die vooral op fles maar nu hebben we ze ook op tap, wat het voordeel heeft dat we ze tegen een redelijke prijs aan kunnen bieden", zegt mede-eigenaar Steven van Eendenburg van Oosterhout.

Dat prijsaspect heeft er mee te maken dat het duurder is om (zware) flessen te importeren dan (lichte) plastic vaten.

KritischSteeds meer cafés in Breda profileren zich met een breed bieraanbod. Café Dok 19 heeft bijvoorbeeld negen tapkranen en tachtig bieren op fles.

Eigenaar Roger Omers merkt dat klanten speciaal bier steeds beter kennen en kunnen waarderen. Dat maakt de klant kritischer. "Voorheen was vrijwel elk speciaalbier interessant. Zeker als het gebrouwen werd door stoere mannen met lange baarden. Maar er is ook veel speciaal bier dat, als je het technisch ontleedt, helemaal niet zo goed blijkt te zijn", zegt Omers die een opleiding gevolgd heeft als zyhtoloog (bierkenner) en nu zelf bezig is het brouwersvak onder de knie te krijgen.

Omers ziet dan ook dat de klant meer terugvalt op Belgische bieren en op die van erkende middelgrote brouwers in Nederland.

ScherpDé kroeg in Breda die al decennia bekend staat om zijn brede aanbod is café De Beyerd. Mede-eigenaar Mikel de Jongh heeft geen moeite met de toegenomen concurrentie. "Als meer mensen speciaalbieren leren waarderen is, dat ook voor ons goed. De mensen die bij Zeezicht zitten, willen af en toe eens wat anders en komen dan hier bier drinken. En andersom gebeurt dat ook."

"Het is wel een kwestie van scherp blijven," zegt de Jong.

De Beyerd heeft dan ook twaalf jaar geleden al geïnvesteerd in een eigen brouwerij en werkt alleen met goed opgeleid personeel. "Als mensen advies geven over het bier dat ze verkopen, moeten ze wel weten waar ze over praten."

MisverstandEen misverstand is dat cafés meer verdienen aan (het duurder) speciaalbier dan aan pils, zeggen Omers en De Jong.

"Speciaalbier is duurder omdat de ingrediënten duurder zijn. Bij pils gebruik je bijvoorbeeld lichte mout, die is goedkoper dan donkere mout. Het brouwproces is ingewikkelder omdat speciaal bier langer houdbaar moet zijn dan pils. En de volumes zijn veel kleiner dan bij pils", zegt Omers.