Nieuws Actueel

Speciaalzaak: hoeden uit Hengelo

Ze zijn er nog: speciaalzaken van ondernemers die niet uitgepraat raken over hun product. In De Twentsche Courant Tubantia Annelies Olde Juninck van hoofddekselzaak Capsplaza uit Hengelo.

Jochem Vreeman | Foto: Frans Nikkels 26 juni 2016

Speciaalzaak hoeden hengelo frans nikkels

Hippe hoedjes of petjes verschijnen op het terras, festivals en zelfs op het werk. En dat is maar goed ook, vindt Annelies Olde Juninck. ,,Toen ik in 2004 begon met Capsplaza werd over hoofddeksels vaak nog wat lacherig gedaan, maar tegenwoordig is een mooie hoed of pet heel normaal. Of je nou van een klassieke of trendy stijl houdt, een goed gekozen hoofddeksel past overal bij." Olde Juninck begon met Capsplaza zoals elke startende webshopondernemer dat doet: vanuit huis. De voorraad lag op een slaapkamer, maar haar zaak groeide al snel uit zijn jasje.

UitbreidingAnno 2016 is Capsplaza de grootste online hoeden- en pettenwinkel in Nederland en is er ook een fysieke winkel in Hengelo. ,,Mijn dochter wilde ooit een petje van het merk Von Dutch dat is ontstaan in 1951 en sindsdien heel populair is geworden. Dat was alleen te krijgen in de Verenigde Staten, dus ik kocht er meteen maar extra exemplaren van voor haar vriendinnen. De rest heb ik op Marktplaats gezet en dat liep als een trein. Zo is het idee voor Capsplaza ontstaan."

Alle soortenCapsplaza verkoopt inmiddels ongeveer alles wat je op je hoofd kunt zetten. Van cowboyhoed tot zonneklep en van strohoed tot Russische muts, ook in de extreem grote of juist de kleine maten. Dochters Marleen (32) en Carmen (30) werken mee in de zaak, zelf runt Olde Juninck de webshop. Tot de klanten behoren veel mannen en de verkoop is erg trendgevoelig, al is er ook veel vraag naar functionele hoofddeksels, zoals de petten die ongevoelig voor UV-stralen zijn.

Capsplaza voorziet tevens in hoofddeksels voor mensen die een chemokuur hebben ondergaan.,,Ga als man maar eens shoppen in de stad voor een leuke pet, dan krijg je het lastig. Bij H&M vind je misschien nog iets van je gading, maar verder houdt het snel op", zegt Olde Juninck. ,,De klassieke mannenpet is schaars, ondanks de populariteit.

EendenkontjeEr is veel vraag naar het 'eendenkontje', zoals wij dat noemen. Een trendy pet die van achteren rond is en spits toeloopt. Ook de hoedjes met een randje dat je omhoog zet, zijn gewild. Die noemen we een 'pork pie', je draagt die iets achterop je hoofd. Verder zijn de outdoorhoeden populair. We staan zelf jaarlijks op de Military in Boekelo. Daar zie je de chique hoeden van leer of tweed, compleet met ruitjesmotief. Ook die verkopen we."

PrinsjesdagEen ander hoogtepunt voor Capsplaza is Prinsjesdag in september, die traditioneel gepaard gaat met een bonte stoet hoedjes. Veel bekende Tukkers vinden hun weg naar de zaak, zoals Kamerlid Sharon Dijksma of Marga Bult. Ook enkele spelers van FC Twente horen tot de vaste klanten. ,,Al met al wordt het hoofddeksel elk jaar populairder", zegt Olde Juninck tevreden.