Nieuws Actueel

Speciaalzaak springt in gapend wintersport-gat Terneuzen

Het hele complex bij Skidôme kan wel wat meer volk over de vloer gebruiken. Een wintersportzaak helpt daarbij. Dat schrijft BN DeStem.

Guido van der Heijden | Foto: Camile Schelstraete 13 januari 2017

Maarten Vlamings Mount Terneuzen Skidome

Een wintersportwinkel bij een skihal: het klinkt vanzelfsprekend. Mount sprong afgelopen oktober in het gapende gat in de markt en verkoopt ski's onder het Terneuzense Skidôme.

Speciaalzaak

Eerlijk is eerlijk, bij buurman Perry Sport zijn ook wintersportartikelen te koop. Mount Terneuzen is echter een speciaalzaak en biedt de liefhebber veel meer keuze.

Versterken

Maarten Vlamings drijft samen met Matthijs Koole de nieuwe zaak. ,,Nee, wij zijn geen concurrent voor Perry Sport. Wij doen andere dingen. Wij richten ons echt puur op wintersport. Ik denk dat we elkaar eerder versterken dan dat we elkaar in de weg zitten.''

Mount-winkel

Mount is eigendom van Nicky Broos, die behalve eigenaar van Skidôme Terneuzen ook Skidôme Rucphen bezit. De zaak in Terneuzen is de eerste Mount-winkel. Later krijgt het zusje in Rucphen ook een Mount-vestiging.

Ideale combinatie

Voor Vlamings is de directe aanwezigheid van de skibaan de ideale combinatie. Klanten kunnen spullen testen en zonodig laten aanpassen. ,,Dat mensen dingen kunnen uitproberen, is vrij uniek. Meestal is het zo dat klanten pas maanden later en duizend kilometer verder er achter komen dat een schoen bijvoorbeeld niet lekker zit. Wij kunnen die hier aanpassen, dat is ook onze specialiteit. Wij kunnen maatwerk leveren.''

Tweede vestiging openen

Achter in de zaak is een werkruimte waar knellende plekjes in schoenen gladgestreken en aangepast kunnen worden. Uitproberen of de aanpassingen het gewenste resultaat hebben, kan dus vlakbij. Ski's en snowboards worden in de werkplaats van een verse waslaag voorzien. Nu is het nog druk in de zaak. Van de zomer zal het rustiger zijn. Vlamings zal zich niet vervelen, verwacht hij. ,,Dan gaan we ons voorbereiden op het nieuwe seizoen. De tweede vestiging van Mount in Rucphen gaan we dan ook openen. We willen ook ski- en snowboardwedstrijden organiseren om wat meer mensen hierheen te krijgen."

Meer volk

Een beetje meer volk over de vloer, dat zou het hele complex kunnen gebruiken. Mount Terneuzen vult immers één van de vele gaten die er al jaren onder de skihal zijn.

Winkelruimte staat leeg, de parkeerplaats is daardoor veel te groot. ,,Ja, een beetje meer drukte hier zou mooi zijn.'' Vlamings lacht en haalt er zijn schouders over op. ,,Maar dan nog: ik bekijk het gewoon heel positief. We hebben hier alles zelf opgebouwd en gemaakt. We krijgen leuke reacties van mensen. Wij zijn allebei ook gek van wintersport en de klanten pikken dat op.''

Leegstand

Met de skihal zelf gaat het prima. Skidôme Terneuzen had tijdens de afgelopen kerstperiode zelfs het beste weekend ooit. Maar met de winkelruimten onder de hal gaat het een stuk minder.

Al jaren voordat juli 2008 het toenmalige Snowbase de deuren opende, waren de winkels onder de skihal een hot item. Ondernemers in de binnenstad, en met hen politici, vreesden voor nóg meer leegstand in het centrum van Terneuzen. Namen van potentiële gegadigden kwamen en gingen. De Belgische supermarktketen Colruyt had interesse, maar zag er toch vanaf.

Ballorig zou er in 2014 een indoorspeeltuin beginnen, er zou een schaatsbaan komen. Het ging allemaal niet door en na jaren ligt het enorme parkeerterrein er nog desolaat bij. Een rij lege winkelpanden waar ogenschijnlijk geen zegen op rust.

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan voor de winkels onder de skihal dicteert dat de detailhandel onder de noemer 'sport en leisure' moet vallen. Een meubelzaak of een supermarkt worden er dus niet toegestaan. Een binnenspeeltuin zou weer wel binnen de omschrijving vallen. Het maakt het er in elk geval niet gemakkelijker op. Wethouder Frank van Hulle houdt, inmiddels wijs geworden, een slag om de arm. Toch zegt hij nog steeds hoopvol te zijn dat het goed komt met het complex. ,,De provincie heeft ons opgelegd dat we eerst het nieuwe centrum aan de Kennedylaan-West moeten vullen met grootschalige detailhandel. Nu, op een haar na, alle winkels daar zijn ingevuld en we binnenkort daar de eerste paal kunnen slaan, komt de locatie skihal voor detailhandel weer in beeld."

Gerelateerde artikelen

Terneuzen neemt retaildeskundige in de armBekijk de groei van Vlissingen, Terneuzen, Middelburg en Goes sinds 1900Elke zondag winkelen in Terneuzen