Nieuws Actueel

Speciaalzaak: Strips zijn hip, poppen ook

Ze zijn er nog: speciaalzaken van ondernemers die niet uitgepraat raken over hun product. In de Twentsche Courant Tubantia een interview met Robert Van der Weide-Zeelenberg van entertainmentwinkel Comicasa uit Enschede.

Jochem Vreeman | Foto: Frans Nikkels 22 april 2016

Comicasa frans nikkels

'Een uit de hand gelopen hobby,'' zo omschrijft Robert van der Weide-Zeelenberg (45) zijn zaak. Hij begon ooit naast zijn 'gewone' baan met het verkopen van wat bekende comics (stripboeken) als Batman en Spiderman. Die bescheiden webwinkel is inmiddels een 'non-electronic entertainment store' met een enorm assortiment aan comics, bord- en kaartspellen, actiehelden en alles wat daarbij hoort. Comicasa, gevestigd in het opvallende jugendstilpand aan de Zuiderhagen in de Enschedese binnenstad, trekt liefhebbers uit binnen- en buitenland.

In het gat gesprongen

,,Toen in 2000 de markt voor stripboeken zo ongeveer instortte, besloten wij juist in te stappen", vertelt Robert, die de zaak runt met zijn broer Peter van der Weide. ,,We kochten onze startvoorraad voor een mooi prijsje. Sindsdien heb ik van mijn hobby steeds meer mijn beroep kunnen maken." De broers sprongen handig in het gat dat The Wizard achterliet.

,,De leveranciers van de bekendere stripboeken wilden hun spul blijven verkopen in Enschede. Vervolgens hebben we ons assortiment steeds verder uitgebreid en bieden we veel meer dan comics. Vandaar de term 'non-electronic entertainment store.

Meer dan stripboeken

"In Comicasa verwelkomt een metershoog exemplaar van Yoda, de beroemde groene Jedimeester met de grote oren uit Star Wars, de bezoeker. Die waant zich direct in een omgeving met een bijna magische uitstraling. ,,Wel eens gehoord van de Funko-poppen?" vraagt Robert. ,,Die zijn nu gigantisch populair. We hebben een groot aanbod van deze grappige vinylpoppen van zo'n tien centimeter, verkrijgbaar in figuren uit verschillende tv-series, games en stripboeken.

Denk aan historische figuren van Disney of Marvel, maar ook aan de moderne tv-shows als The Walking Dead en Game of Thrones. Echte collectors items en zeker niet alleen voor kinderen. We zien tegenwoordig net zoveel twintigers, dertigers en zelfs gepensioneerden."

Netflix

Comicasa lift met laatstgenoemde titels mee op de hype van de laatste jaren: tv-shows. De opkomst van bijvoorbeeld Netflix zorgt voor een interessante, nieuwe lichting liefhebbers. ,,Veel mensen weten niet dat The Walking Dead gebaseerd is op een stripboek,'' vertelt Robert. ,,Door de populariteit willen mensen nu juist ook het stripboek of zo'n pop hebben. Dat is absoluut niet suf of saai meer."

,,Jongeren zijn ermee bezig, strips en kaartspellen zijn hip. Ze gaan ook gerust naar beurzen toe voor nieuwe strips, kaartspellen of poppen. Het is een geheel nieuw cultureel fenomeen aan het worden, hartstikke gaaf. Dat had ik tien jaar geleden echt niet durven dromen. Laatst stond hier een groep studenten voor de deur. Voor één of ander spel moesten ze in een dag tien upcoming locaties in Nederland bezoeken. Comicasa was er één van, cool he?"