Nieuws Actueel

Speciaalzaak: Werkschoenen mogen ook hip zijn

Ze zijn er nog: speciaalzaken van ondernemers die niet uitgepraat raken over hun product. In De Twentsche Courant Tubantia een interview met Jan Römer van werkschoenenzaak RSA Footwear in Hengelo.

JOCHEM VREEMAN | Foto: Christian van der Meij 15 mei 2016

Werkschoenen speciaalzaak christian van der meij

'Toen de Arbowet in de jaren '80 werd ingevoerd, was er weinig keuze in werkschoenen. Een paar lage of hoge schoenen en dan zwart of bruin, dat was het wel. Best bizar als je het vergelijkt met nu." Jan Römer houdt zich al heel wat jaren met schoenen bezig. Vanaf 2006 richt hij zich volledig op zijn eigen webwinkel: Römer Schoen Agenturen (RSA). Vanuit zijn kantoor in Hengelo bedient Römer, tevens eigenaar van schoenencentrum-oost.nl, bedrijven en particulieren in allerlei sectoren in heel Nederland. In de bouw, logistiek en zorg zijn veiligheidsschoenen vaak onmisbaar.

Keuze,,Die twee paar schoenen van toen, dat zijn er nu zo'n honderd geworden," vertelt Römer. ,,Ik adviseer vooral schoenen met de certificering S3. Dat wil zeggen een schoen met een ondoordringbare, kevlar tussenzool en neus van het sterkste kunststofcarbonaat. Een neus van staal is tegenwoordig uit den boze. Overigens niet alleen qua veiligheid, maar ook qua comfort en uiterlijk. Valt daar iets zwaars op, dan kan het knikken en ben je je tenen kwijt. Al mijn schoenen ondergaan een compleet testprogramma en kunnen minimaal 200 joule druk verdragen. Dat betekent dat je er met een stevige auto overheen kan rijden."

AssortimentHet assortiment van Römer is een combi van traditie en technologie, maar valt zeker ook op door de grote hoeveelheid aan sneakerachtige, bijna hippe schoenen. Niet direct het type waar je aan denkt als je het hebt over robuuste en duurzame schoenen, maar niets is minder waar.

"Een veiligheidsschoen in de bouw moet vooral stevig, functioneel en duurzaam zijn. In de logistiek zijn de schoenen juist licht, comfortabel en met een hoog loopgemak. Elke sector is anders. Tegenwoordig moet het er allemaal wat flitsender uitzien. We bedienen nu veel jongeren en dames en die hebben andere wensen. Een grote klant van ons is het gloednieuwe, megagrote distributiecentrum van Wehkamp in Zwolle. De dames die daar werken, willen een schoen die er leuk uitziet. De werkgever wil vooral veiligheid en comfort. Een leuke uitdaging."

GevangenisRömer noemt meer bijzondere klanten met specifieke wensen. ,,Personeel van een gevangenis moet bijvoorbeeld door veel van die detectiesluizen. Niet handig als er dan metaal in je schoen zit. Dat geldt natuurlijk ook voor vliegvelden. En als je een vloer legt in een gymzaal, wil je niet dat je schoenen strepen trekken. Ook daar houd ik rekening mee."

PassessiesRSA Footwear verzorgt regelmatig passessies op de werkvloer en registreert daarbij allerlei aspecten. ,,Waar het nog wel eens misgaat? Bij uitzendbureaus. Die leveren veiligheidsschoenen omdat dat nou eenmaal verplicht is, maar kiezen de goedkoopste schoenen. Dat geeft op den duur klachten. Denk aan iemand die acht uur lang achter een machine staat. Je loopt dan weinig en bij slecht schoeisel krijg je enorme rugproblemen. Met een goed paar schoenen, van laten we zeggen zo'n 100 euro, voorkom je dat."