Nieuws Actueel

Spellen van Identity Games zijn wereldwijd succes

Van Amerika tot Australië: de spellen van Identity Games worden wereldwijd gespeeld. Een nieuwe hit ligt al klaar, schrijft het AD.

Jasper Monster 15 november 2016

Identity Games

Alle medewerkers van de Rotterdamse spellenmaker Identity Games stonden woensdag om dezelfde vergadertafel. Ze keken gespannen naar een computerscherm waarop de bekendmaking van de verkiezingsuitslagen te zien was. Alleen trok niet zoals in de rest van de wereld de strijd tussen Clinton en Trump alle aandacht, maar de Verkiezing Speelgoed van het Jaar.

De blijdschap was groot toen het spel Escape Room tot winnaar werd uitgeroepen. ,,Een enorme opsteker voor heel het bedrijf", zegt directeur en oprichter Albert Meuter. ,,Aan dit spel werken we al een jaar lang keihard en dan is het mooi dat je op deze manier wordt beloond."

Het prijswinnende spel staat symbool voor de nieuwste generatie spellen waar het bedrijf de laatste jaren aan werkt. Geen spelbord, geen vast scenario dat elk potje opnieuw wordt gevolgd en het creatieve brein van de ontwikkelaars is niet langer de enige plaats waar de spellen ontstaan. Tegenwoordig liggen de ideeën voor de opvolgers van Monopoly en Risk gewoon op straat.

Risico's ,,Het eerste idee voor Escape Room kwam vorig jaar van de moeder van één van onze medewerkers", legt directeur Erik Spindler uit. ,,Die was naar een echte escape room geweest en zei tegen haar zoon: daar moeten jullie wat mee doen. Wij zagen dat het een steeds grotere rage werd, dus we gingen aan de slag."

Een jaar later ligt het spel, waarin spelers net als in een echte escape room binnen een uur moeten 'ontsnappen', in de winkels. Er zijn al 300.000 exemplaren verkocht en volgend jaar verwacht Meuter een miljoen Escape Rooms in vijftien landen aan de man te brengen. ,,Dat is mooi, want je weet nooit of een idee aanslaat. Je loopt altijd een risico. Door de jarenlange ervaring weten we hoe we die risico's zoveel mogelijk kunnen controleren."

Gouden ideeBijna 25 jaar geleden stapte Meuter met Identity Games de spellenwereld in. Hij werkte 'gewoon' voor een baas totdat iemand met een naar eigen zeggen gouden idee naar hem toekwam. ,,Een spel waarbij je muntjes moest verzamelen. Dat hebben we verkocht aan de Koninklijke Nederlandse Munt en aan twee banken." In de beginjaren lag de focus op het bedenken van spellen voor andere partijen, in plaats van het ontwikkelen van eigen ideeën. Nog steeds is deze tak, naast het bedenken van eigen spellen, een belangrijk onderdeel van het bedrijf. ,,Na vijf jaar kregen we de rechten om op maat gemaakte Monopoly-spellen in Nederland uit te kunnen geven. Dat doen we nog steeds."

TechnologieIn 1999 lanceerde het bedrijf het eerste eigen spel en sindsdien zijn er tientallen spellen de hele wereld overgegaan. Het geheim volgens het tweetal? Goede ideeën, snelheid en de ogen openhouden. ,,Goed kijken wat er in de wereld speelt. Niet alleen rages zoals de Escape Room, maar ook bijvoorbeeld op het gebied van technologie."

Volgend jaar moet die technologie (in de vorm van een virtual-reality bril waarmee je door digitale omgevingen loopt) de Escape Room-rage naar een hoger plan tillen.

Maar ondanks al deze technologische vernieuwingen, blijft het uitgangspunt bij de ontwikkeling van elk nieuw spel onveranderd. ,,Wij willen laten zien dat er meer in een spel zit dan je denkt. Dat doen we al bijna 25 jaar en dat blijven we doen."