Nieuws Actueel

Spinnerij Oosterveld in Enschede wordt verkocht

Het is de gemeente eindelijk gelukt om een nieuwe eigenaar te vinden voor Spinnerij Oosterveld. Het markante pand van de voormalige garenspinnerij, 105 jaar geleden gebouwd, komt in Canadese handen.

Van onze redactie 10 maart 2016

Spinnerij oosterveld emiel muijderman 2012

Walas heet de nieuwe eigenaar van de oude fabriek aan Rigtersbleek-Zandvoort. Het bedrijf richt zich op stadsontwikkeling en het exploiteren van bestaand vastgoed. Walas is in 1991 opgericht door van oorsprong Twentse ondernemers en sinds 2011 ook actief in Nederland.

In eerste instantie is sprake van een huurovereenkomst. De gemeente blijft nog even eigenaar en hoofdverhuurder van de spinnerij. In april neemt Walas wel de exploitatie en het beheer van het pand over. Na een jaar, zo is vastgelegd in een contract, neemt Walas ook het pand over.

Voor de tientallen huurders in Spinnerij Oosterveld, voornamelijk creatieve bedrijfjes en start-ups, verandert er op korte termijn niets.

TextielbedrijvenSpinnerij Oosterveld geldt als een van de laatste overgebleven textielfabrieken in Enschede. Het pand heeft menig raadslid buikpijn bezorgd, omdat er veel in is geïnvesteerd. De gemeente heeft het gebouw eind 2003 aangekocht voor een bedrag van 13 miljoen euro. Dit is inclusief grondige verbouwing en 3,5 miljoen provinciale subsidie. In 2007 werd het bedrijfsverzamelgebouw geopend. De verhuur van ruimtes viel behoorlijk tegen en dat resulteerde in een jaarlijks exploitatietekort van zo'n zeven ton. In 2011 is een nieuwe verbouwing van 1,2 miljoen euro uitgevoerd.

Het afstoten van de voormalige spinnerij past in het beleid van de gemeente om zo min mogelijk vastgoed in eigen beheer te hebben. Waar mogelijk worden gemeentelijke panden dus verkocht. De afgelopen jaren zijn er op deze wijze twintig panden verkocht.

Foto: Emiel Muijderman